A minimális megélhetés – minimálbérek 2010-től

Szerző: Dr. Kocsis Ildikó Dátum: Kategória: Munkajog

A Kormány már évek óta szabályozza, hogy mennyi az, amit mindenképpen keresnünk kell, ha munkavállalóként dolgozunk. Ez az összeg évről évre változik, növekszik. Fontos információ ez mind a munkaadóknak, mind a munkavállalóknak, hiszen az így meghatározott összegnél kevesebbet senki nem vihet haza a virtuális borítékban.

A Kormány az Országos Érdekegyeztető Tanácsban született megállapodásnak megfelelően 2010-re is módosította a minimálbér és a garantált bérminimum összegét. Erről szól a Kormány 295/2009. (XII. 21.) Korm. rendelete a kötelező legkisebb munkabér – minimálbér – és a garantált bérminimum megállapításáról.

A teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére megállapított személyi alapbér kötelező legkisebb összege 2010. január 1-jétől havibér alkalmazása esetén 73.500 forint, hetibér alkalmazása esetén 16.900 forint, napibér alkalmazása esetén 3.380 forint, órabér alkalmazása esetén 423 forint.

Más a helyzet, ha a munkavállaló legalább középfokú iskolai végzettséget, illetőleg középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben dolgozik. Ekkor ugyanis a garantált bérminimumok a következők:

havibér esetén 89.500 forint, hetibér esetén 20.600 forint, napibér alkalmazása esetén 4.120 forint, órabér alkalmazása esetén 515 forint.

Teljesítménybérezésnél a teljesítménykövetelmények százszázalékos és a teljes munkaidő teljesítése esetén a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló havi munkabérének kötelező legkisebb összege 2010. január l-jétől 73.500 forint, a garantált bérminimum összege pedig 89.500 forint.

A rendelet minden munkáltatóra és munkavállalóra kiterjed. Az emelt béreket elsőként a 2010. január hónapra járó munkabérekben kötelező figyelembe venni.

Címkék: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback az Ön honlapjáról.

Dr. Kocsis Ildikó

Dr. Kocsis Ildikó a Budapesti Ügyvédi Kamara által bejegyzett magyar ügyvéd. Szakterülete a polgári jog, peres eljárások, társasági és gazdasági jog, ingatlanjog, munkajog.

Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda elérhetősége