Hazánkban sem szűkölködünk az alapítványokban. Találkozhatunk tehetségeket támogató, betegeken segítő, vagy akár állatokat védőkkel is. De milyen fő szabályok mutatják az utat, hogy mit tehet és mit nem egy alapítvány? Hogyan jön létre, hogyan működik, és hogyan szűnhet meg?

Alapítvány létrehozása

Alapítványt bárki létrehozhat, kitétel azonban, hogy csakis tartós és közérdekű célra történhet az alapítás.

Lényeges tehát, hogy elsődlegesen gazdasági tevékenység folytatására nem alapítható meg, és a cél eléréséhez szükséges vagyont is biztosítani kell hozzá.

Természetesen lehetőség van arra, hogy egy-egy nemes célt mások is támogassanak, ezért gyakran találkozhatunk támogatási felhívásokkal, gyűjtési akciókkal.

Hol tartják nyilván és ki képviseli az alapítványt?

Az alapítványt bírósági nyilvántartásba veszik, csak ezt követően kezdheti meg tevékenységét. Ezután már nincs mód arra, hogy az alapító egyszerűen visszavonja az alapítási szándékát. A civil szervezetek nyilvántartásába vételétől az alapítvány önálló életre kel. Sőt, még az alapító okirat módosítása is korlátozott. Csak indokolt esetben és meghatározott körben van rá lehetőség úgy, hogy a neve, célja és vagyona ne sérüljön.

Az alapító az alapítást követően nem képviselheti az alapítványt. Erre külön kezelő szerv, vagy egy személy lesz jogosult.

Az alapító az alapító okiratban jogainak gyakorlására – különösen halála, megszűnése esetére – maga helyett más személyt is kijelölhet. A kijelölést a nyilvántartásba vétel után az alapító nem vonhatja vissza. Ha ez nem történt meg, és nincs már alapító, akkor a bíróság fog dönteni a szükséges kérdésekben.

Mikor szüntethető meg egy alapítvány?

A megszüntetésnek szigorú feltételei vannak. Erre csak akkor van lehetőség, ha

  • az alapító okiratban meghatározott cél megvalósult,
  • idő eltelt, vagy
  • feltétel bekövetkezett.
  • További lehetőség a megszűnésre, ha a célt már nem lehet megvalósítani, az lehetetlenné vált.

Mi lesz a megmaradt alapítványi vagyonnal?

A megszűnt alapítvány vagyonáról a bíróság rendelkezik, azt hasonló céllal működő alapítvány támogatására fordítják. Természetesen arra van lehetőség, hogy az alapító már előre gondoskodjon erről, és az alapító okiratban meghatározza, hogy megszűnés esetére hová kerüljön a megmaradt vagyon.

A működéssel kapcsolatos meghatározó elem, hogy a létrehozást követően már nem az alapító az, aki teljes mértékben rendelkezik a vagyon, a célok, a működés felett.

Az alapítványok felett az ügyészség gyakorol felügyeletet.


Dr. Kocsis Ildikó

ügyvéd

- - - - - - - - - -

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vegye figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

Kövessen bennünket itt is: