Talán furcsa a cím egy Jogi Tájékoztató Hírlevélhez, de rögtön elmagyarázom az összefüggést. Talán mindenki fel tudja idézni azt a magyar népmesét, melyben Mátyás király igyekezett megtréfálni egyik rakoncátlan alattvalóját, így olyan kéréssel fordult hozzá, melyről úgy vélte, hogy teljesíthetetlen. A király kérése az volt, hogy kapjon is ajándékot, meg nem is. Ez a mese jutott eszembe az elvárt béremeléssel, bérkompenzációval kapcsolatban is. Hogy miért?

Egyáltalán mi az az elvárt béremelés?

Ettől az évtől az adójóváírás megszűnik. Így vannak olyan munkavállalók, akiknek kevesebb marad a pénztárcájukban, mint 2011-ben. Azért, hogy a munkavállalók ne járjanak rosszabbul a Kormány a következő döntést hozta: elvárja a munkaadóktól, hogy ezt a fajta bércsökkenést kompenzálják. Vagyis egy elvárt mértékben megnöveljék a dolgozók munkabérét.

De mégis kinek kell megemelni a bérét?

Az elvárt béremelés azokra vonatkozik, akik 216.805 Ft bruttó munkabérnél kevesebbet keresnek havonta. A béremelést tehát elvárják a munkáltatóktól, melyet, ha nem vagy csak részben tesznek meg, akkor azt szankcionálják is bizonyos módon. Hogyan?

Mi történik, ha elmarad az elvárt béremelés?

Amennyiben a későbbiekben egy munkaügyi ellenőrzés során kiderül, hogy a munkaadó nem hajtotta végre az elvárt béremelést vagy nem a megfelelő mértékben tette meg, a hatóság egy határozatot hoz. Ez azonban nem jár munkaügyi bírsággal, de mégis van következménye.

A következmény pedig, hogy a határozattól számított két éven belül a vállalkozás nem indulhat közbeszerzési eljárásokon vagy nem juthat támogatáshoz a központi költségvetésből vagy elkülönített pénzügyi alapokból. Valamint bekerül a rendezetlen munkaügyi kapcsolatokkal rendelkező munkáltatók közé és felkerül a hatóság honlapjára.

Később lehet-e pótolni az elmaradt béremelést?

Amennyiben a munkáltató egy esetleges elmarasztalás után igazolni tudja, hogy a munkavállalók legalább kétharmada esetén eleget tett az emelésnek a fenti szankciók alól mentesül.

Milyen előnye van, ha egy munkáltató megemeli a munkavállalói bérét az elvárt mértékben?

Ebben az esetben a munkáltatók részére adókedvezmény jár a szociális hozzájárulási adóból.

De ezt csak abban az esetben vehetik igénybe, ha az elvárt béremelést valamennyi, folyamatosan foglalkoztatott munkavállalójuknak biztosították.


Dr. Kocsis Ildikó

ügyvéd

- - - - - - - - - -

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vegye figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

Kövessen bennünket itt is: