Manapság sokat hallani a vállalkozások körében több hónapos kintlévőségekről, behajthatatlannak tűnő követelésekről. A kisebb vállalkozásoknak pedig sokkal jobban oda kell figyelniük arra, hogy hatékonyan hajtsák be a munkájukért, termékükért járó jól megérdemelt pénzüket, hiszen az ő esetükben egy kisebb összegű ki nem fizetett számla is sokat tud rontani pénzügyi helyzetükön. Lehetséges, hogy a jövőben ők is könnyebben hozzájuthatnak pénzükhöz?

Milyen módon lehetséges kintlévőségeink behajtása?

Kintlévőségeink csökkentése, behajtása érdekében alkalmazhatunk jogi eszközöket. De mindenképpen célszerű már jóval előbb, akár még a tartozás kialakulása előtt gondolni arra az eshetőségre is, ha a vevő nem fizet. Nem mindegy ugyanis, hogy később milyen hatékonysággal és milyen gyorsan tudjuk a tartozást behajtani. A jogi úton történő behajtásnak van egy meghatározott menete és ideje.

Mostantól ez a folyamat felgyorsulhat?

Nemrégiben a végrehajtási eljárásokban is bevezették az elektronikus okmánykézbesítést. Ez azt jelenti, hogy ezen túl lehetőség van arra, hogy a végrehajtási eljárásban ne postai úton, hanem elektronikus küldeményben jussanak el a szükséges dokumentumok a címzettekhez. Ez a mód jelentős költségcsökkentést és nem utolsó sorban gyorsabb adminisztrációt jelent.

Így a teljes követeléskezelési folyamat elektronizált lett.

Miért jó ez a vállalkozásoknak?

A vállalkozásoknak ez azért jó hír, mert ennek következtében jelentősen felgyorsulhat a követeléseik behajtásának ideje és csökkenhet a költsége is. Ma már a fizetési meghagyás is benyújtható elektronikus úton, illetve a végrehajtás is elektronikus úton kérhető, valamint az új rendszerben akár a teljes végrehajtási folyamatot a számítógépünkről tudjuk nyomon követni.

A most bevezetett elektronikus okmánykézbesítésnek köszönhetően a végrehajtást kérő a teljes folyamatban mellőzheti a papíralapú ügyintézést.

Megéri ezen túl a kisebb követeléseket is jogi úton behajtani?

A korábbi, postai levelezés miatt az ügyek hosszabb ideig tartottak. Így a hosszadalmasabb adminisztráció miatt előfordulhatott, hogy mire a hitelező pénzéhez juthatott volna, az adós már felszámolás alá került. A felszámolási eljárásban pedig erőteljesen csökken a követelés behajtásának esélye.

Az elektronikus eljárás miatt azonban már érdemes lehet a kisebb összegű követelések behajtásával is foglalkozni, mert jobb esély van arra, hogy az ténylegesen meg is érkezzék a hitelező számlájára.

Dr. Kocsis Ildikó

ügyvéd


Dr. Kocsis Ildikó

ügyvéd

- - - - - - - - - -

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vegye figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

Kövessen bennünket itt is: