holiday   Az egész éves „robot” után ki ne szeretné kissé kifújni magát. Bár még mindig elmondható, hogy december  végén sok cég leáll és a munkatársakat szabadságra küldi, azonban szép számmal akadnak olyan  munkahelyek és munkakörök is, ahol folyamatos a termelés, a szolgáltatás. Ekkor a munkáltatónak előre  érdemes megterveznie, hogyan is adja majd ki az éves szabadságokat. Meddig adható ki jogszerűen az éves  szabadság? Mi változik 2014-től?

Az esedékesség éve

A sok éve élő fő szabály idén sem változik: a szabadságot mindig abban az évben kell kiadni, amikor az jár. Vagyis a 2013-as évre járó szabadságot fő szabály szerint 2013-ban kell a munkavállalónak megkapnia, míg a 2014-es évi szabadság 2014-ben jár. Vannak azonban kivételek!

Törvényi kivételek: amikor a szabadság később jár

A Munka Törvénykönyve olyan kivételeket is meghatároz, amikor a szabadság átnyúlhat a következő évre. Íme, néhány ezek közül:

1. Szeptember 30-át követően létrejött munkaviszony

Amennyiben egy munkáltatónál csak október 1-én vagy azt követően áll valaki munkába, akkor a munkaviszony létrejöttének évére, vagyis a december 31-ig járó szabadságokra előírt szabály, hogy azt legkésőbb a következő év március 31-ig kaphatja meg a munkavállaló. Ennek oka érthető, hiszen elég furcsa lenne, ha a munkába állást követő rövid időn belül máris szabadsággal kezdene az új munkatárs. A törvény egyébként is lehetővé teszi, hogy a próbaidő alatt a munkavállaló ne mehessen szabadságra, bár ez nem egyértelmű tilalom, csupán lehetőség.

2. A munkavállalónál felmerült ok miatt nem lehetett a szabadságot kiadni

Előfordul olyan helyzet, amikor a munkáltató kiadná a jogos éves szabadságot, ezt azonban nem tudja megtenni, mert a munkavállaló például táppénzes állományban van.

Amennyiben a szabadságot a munkavállalónál felmerült ok miatt nem lehet időben kiadni, az ok megszűnését követő 60 napon belül kell azt pótolni.

3. A munkáltató gazdasági érdeke

A munkáltató kivételesen fontos gazdasági érdeke, illetve a működési körét közvetlenül és súlyosan érintő ok esetén lehetőség van arra, hogy az éves szabadságok kiadására a következő év március 31-ig kerüljön sor. Ehhez azonban szükséges, hogy ennek lehetősége kollektív szerződésben legyen rögzítve. Kollektív szerződés esetén sem korlátlan azonban ez a lehetőség, hiszen az éves szabadság negyedénél többet semmiképpen sem lehet ilyen ok miatt a következő évre átvinni.

Itt az új szabály

4. A munkavállalóval kötött megállapodás

Az előbbi kivételek közé tartozik a munkavállalóval kötött megállapodás új szabálya is. Ez az előírás 2014. január 1-től alkalmazható, vagyis a 2014-es évre járó szabadságok esetén van erre lehetőség. A munkáltató és a munkavállaló egymással megállapodást köthetnek, hogy a munkavállaló részére az életkora alapján járó pótszabadság akár egy évvel is eltolható, így az az esedékesség évét követő év végéig adható ki. Az erre vonatkozó megállapodást azonban minden évben újra meg kell kötni, hiszen az mindig csak egy adott évben az életkor alapján járó pótszabadságra szólhat.

Az új szabály azonban nem egy gyökeresen új lehetőség, hiszen ezzel majdnem meggyező engedmény 2013-ban is volt. A szabály annyiban változott, hogy míg tavaly még az alapszabadság és az életkor szerinti pótszabadság harmadrészére lehetett szerződést kötni, 2014-től már csak az életkor szerinti pótszabadság tartozhat ebbe a körbe.


Dr. Kocsis Ildikó

ügyvéd

- - - - - - - - - -

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vegye figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

Kövessen bennünket itt is: