Hangosan szól a zene? Felénk száll a füst? Eltakarják a napfényt az ablakunk elől? Késő estig ricsajoznak a szomszédban a gyerekek? Elönti a kertünket a szomszédból átkúszó gyomnövényzet? Ezek a problémák nem egyediek, sőt a felsorolás bizonyára nem is meríti ki az összes bosszúságot, amit a szomszédok okozhatnak. De mit tehetünk? Mihez van jogunk az új Ptk. alapján?

Szomszédjogok az új Ptk. szerint

A szomszédjogok nem csak az új, de a korábbi Ptk. alapján is szabályozva voltak. No persze, ne úgy képzeljük el, hogy minden egyes az életben előforduló bosszúságra találunk egy pontos szabályt. Ez megoldhatatlan lenne, hiszen ki az, aki előre minden egyes módot fel tudna sorolni, ahogyan a szomszéd akarva-akaratlanul borsot törhet az ember orra alá?

A szomszédjogok esetén tehát van egy általánosan megfogalmazott törvényi előírás. Ez kimondja, hogy az ingatlana használatakor minden tulajdonosnak tartózkodnia kell az olyan magatartástól, amellyel másokat szükségtelenül zavarna, vagy amellyel jogaik gyakorlását veszélyeztetné. Ezt a szabályt hívjuk úgy, hogy a szükségtelen zavarás tilalma.

A zavarás szükséges is lehet?

Ha abból indulunk ki, hogy a jog tiltja a szükségtelen zavarást, nyilván léteznie kell szükséges zavarásnak is. A szomszédság során bizonyos helyzetekben nem kerülhető el, hogy a szomszédok zavarják egymást. Milyen esetek ezek? Tipikus eset a felújítással okozott kellemetlenség, zaj, por. Társasházak esetén nem ritka, hogy egy-egy dugulás nem orvosolható a lakáson belül, és bizony a szomszéd kénytelen nálunk is intézkedni. A veszély elhárítása is járhat a szomszédok megzavarásával. A szükséges zavarást mindenki köteles eltűrni.

Ki védi meg a jogainkat?

Kihez fordulhatunk, ha a szomszéd zavarása már elviselhetetlen? Ha tűrtünk egy ideig, de a türelmünk már elfogyott? Ha már a szép szó sem segít?

Az új Ptk.-ban is szereplő jogaink megsértése esetén az önkormányzat jegyzőjéhez fordulhatunk panasszal. A jegyző köteles a panaszt kivizsgálni és azzal kapcsolatban határozatot hozni. Végső megoldásként bírósághoz is fordulhatunk, amely az eset összes körülményét megvizsgálva dönt arról, hogy a zavarás átlépte-e a szükséges mértéket.

Speciális szomszédjogok

A fenti általános szabály mellett vannak speciális előírások is, bár az új Ptk. nem minden, korábban külön is megfogalmazott szabályt tartalmaz. Kifejezetten megmaradt az új Ptk-ban is a földtámasz joga. Ez kimondja, hogy senki nem foszthatja meg a szomszédos épületet a szükséges földtámasztól anélkül, hogy más megfelelő rögzítésről ne gondoskodna.

Áthullott gyümölcsök

Míg korábban a régi Ptk. kifejezetten szabályozta, hogy a szomszédból áthajló gyümölcsfa lehullott gyümölcsei kit illetnek, az új Ptk. erre már nem tér ki külön. Az új Ptk. azt mondja ki, hogy az áthajló ágak gyümölcseinek összegyűjtése céljából a szomszéd belépését nem lehet megtiltani. Igaz, a törvény alapján ezért akár kártalanítás is kérhető.

A szomszédjogok terén elsőként mindenképpen érdemes a békés megoldásra törekedni, hiszen egy elmérgesedő vita hosszú évekre megkeserítheti az életünket.


Dr. Kocsis Ildikó

ügyvéd

- - - - - - - - - -

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vegye figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

Kövessen bennünket itt is: