Cikkek ‘illeték’ címkével

Köthető-e megállapodás ingatlan elbirtoklásáról?

Szerző: Dr. Szabó Gergely Dátum: Kategória: Ingatlanjog, Polgári jog, Szerződések joga

Az elbirtoklás a tulajdonjog megszerzésének egyik sajátos módja. Elbirtoklás esetén, meghatározott időn keresztül történő sajátként birtoklással, a törvényben meghatározott feltételekkel az ingatlan vagy ingó dolog tulajdonjoga megszerezhető. Az elbirtoklás megállapítása iránt gyakran indítanak pert, ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy az érintettek szerződéses úton is rendezhetik-e például egy ingatlan elbirtoklását?

megbízási szerződés

Hogyan ajándékozhat az örökhagyó?

Szerző: Dr. Szabó Gergely Dátum: Kategória: Polgári jog

A végintézkedés leggyakoribb formája a végrendelet, amelyben az örökhagyó egyoldalú nyilatkozatával rendelkezik halála esetére. Vannak a végintézkedésnek nem egyoldalú, hanem szerződéses formái is, amelyek egyike a halál esetére szóló ajándékozás. Mit kell tudni a halál esetére szóló ajándékozásról? Miként adózik a megajándékozott? 

Jövőre változhat a lakásvásárlási illeték

Szerző: Dr. Kocsis Ildikó Dátum: Kategória: Ingatlanjog

Vannak, akik főként a devizahitelek miatt szabadulnának lakásaiktól, de vannak olyanok is, akik kihasználva a lakáspiaci helyzetet, most alacsonyabb áron vásárolnának maguknak lakást. Érdemes jól átgondolni, ki mikor vesz és mikor ad el, mert a jövő évben módosulhat a lakásvásárlási illeték. 

Hogyan kerülhetjük el a jövőben az adatvédelmi bírságokat?

Szerző: Dr. Kocsis Ildikó Dátum: Kategória: Egyéb jogterület

Személyes adatokkal nap, mint nap találkozhatunk. A mai modern világban mindenféle ajánlatot kaphatunk az internetes postaládánkba. Vagy mi magunk adhatjuk meg nevünket és elérhetőségeinket egy-egy rendelésnél vagy akár egy honlapon való regisztrációnál. De vajon hogyan tárolhatják mások adatainkat vagy hogyan válunk mi magunk is adatkezelővé?

Mielőtt a felszámoló kopogtat…

Szerző: Dr. Kocsis Ildikó Dátum: Kategória: Kintlévőség kezelés

A gazdasági válság, a magas adók, a rossz fizetési fegyelem, a körbetartozás… Még hosszan sorolhatnám azokat az „okokat” melyeket egy-egy cég felszámolása során hallhatunk. Nyilván ezek is közrejátszanak, de most nem is az a célom, hogy a felszámolások hátterében húzódó okokat kutassam. Az azonban vitathatatlan, hogy a hitelezők igyekeznek a tartozásokat behajtani. De hogyan kapcsolódik ehhez a felszámolás? Mire számíthatunk mielőtt a felszámoló „kopogtat”?

Az állam részletfizetéssel támogatja a fiatalok lakáshoz jutását

Szerző: Dr. Kocsis Ildikó Dátum: Kategória: Adójog, Ingatlanjog

Egy fiatalnak nem könnyű saját lakáshoz jutnia. Nem elég ugyanis, hogy a lakás hazai viszonyokat tekintve igen borsos árát elő kell teremteni, de a vásárlás után még illeték fizetési kötelezettsége is van az új tulajdonosnak. A fiatalok lakásvásárlását már eddig is támogatták illeték kedvezménnyel, most azonban ehhez még részletfizetési kedvezmény is társul. De pontosan mikor, mennyi és hogyan?

 

Kinek nem kell öröklési illetéket fizetnie?

Szerző: Dr. Kocsis Ildikó Dátum: Kategória: Adójog

Az öröklési illeték ismét módosult, és sokak számára igen kedvezően. De kinek lesz jobb és hogyan? Nézzük meg a pontos részleteket.

 Az öröklési illetékkel kapcsolatos előírásokat az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény tartalmazza.

 Ahhoz, hogy a szabályokat megértsük, ismernünk kell, hogy mi is az alapja az illetéknek, mi után számolják azt ki. Az illetéket az örökölt vagyon úgynevezett tiszta értéke alapján határozza meg az Adóhivatal. Az örökölt vagyon tiszta értékét nem más, mint a hagyatékot terhelő tartozásokkal csökkentett forgalmi érték.

Vagyis, ha például az örökölt ingatlant jelzáloghitel terheli, melyet vissza kell fizetni, akkor a még fennálló hitel összege a forgalmi értékből levonásra kerül, és az után senkinek sem kell illetéket fizetnie.

 Korábban is így volt, és ez most sem változott, hogy az örökös és az örökhagyó rokoni kapcsolata határozza meg a fizetendő illeték mértékét. Ezen túl fontos az is, hogy mi van az örökségben, hiszen ez alapján is eltérhet, hogy mennyit kell fizetni.

 Ki mentesül a fizetési kötelezettség alól az új szabályok alapján?

 A legújabb változás az, hogy az örökhagyó egyenes ági rokona semmilyen illetéket nem kell, hogy fizessen. Mit jelent ez? Ki az egyenes ági rokon?

Egyenes ági rokonság alatt a leszármazókat, illetve felmenőket értjük, vagyis a gyermek, unoka, dédunoka, szülő, nagyszülő, dédszülő. A kedvező szabály az örökbefogadással létrejött rokoni kapcsolatra is vonatkozik.

 A fenti mentességet élvező rokoni kapcsolatokon kívül továbbra is megmaradt, hogy a további rokoni kapcsolat szerint 3 csoport létezik, és a csoportokon belül eltérő szabályok élnek.

 Az I. csoportba a közeli hozzátartozók közül a házastárs, a mostoha- és nevelt gyermek, a mostoha- és nevelőszülő tartozik.

Nekik kell a legkevesebb illetéket fizetni.

 A II. csoportba ma már csak az örökhagyó testvére tartozik. Nekik többet kell fizetniük, mint az I. csoportba tartozó rokonoknak.

 A III. csoportba már mindenki más beletartozik. Százalékosan ők fizetik a legtöbbet az államkasszába.

 Az új szabályok mellett megmaradt egy régebbi, 2009 elejétől meglévő kedvezmény is, mely szerint az I. csoportba tartozó örökösök 20 millió forintig illetékmentesen örökölnek. Abban az esetben azonban, ha az ő örökségük több mint 20 millió forint, akkor sem kell a teljes örökség után megfizetniük a kötelező illetéket, csak a 20 milliós határ feletti összeg után kell befizetniük azt.

 Amennyiben a pontos mértékeket is szeretné valaki megismerni, azt az illeték törvényben, vagy az APEH internetes oldalán is megtalálhatja, fontos azonban, hogy minden esetben a 2010. augusztus 28-tól hatályos szöveget keresse.

Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda elérhetősége

  • Címünk: 1094 Budapest, Ferenc körút 39. IV/1.
  • Telefon/Fax: 06-1-266-66-21
  • Mobil: 06-30-692-93-92
  • E-mail: info(kukac)kocsis-iroda.hu
  • Ezt a honlapot a Budapesti Ügyvédi Kamarában bejegyzett Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda tartja fenn az ügyvédekre vonatkozó jogszabályok és belső szabályzatok szerint, melyek az ügyféljogokra vonatkozó tájékoztatással együtt a www.magyarugyvedikamara.hu honlapon találhatóak.