Címke: nyilvántartás

5 dolog, amit érdemes tudni az új adatvédelmi rendelettel (GDPR) kapcsolatban

2018. május 25-től életbe lépett az Európai Unió új általános adatvédelmi rendelete, amire röviden GDPR-ként szoktak hivatkozni. A rendelet egységesen szabályozza az adatkezelés alapvető szabályait, az adatkezelő kötelezettségeit, és az érintett személyek jogait. Az adatvédelmi rendeletnek megfelelés sok esetben összetett felkészülést igényel. Kiemelünk néhány fontos tudnivalót, amivel érdemes tisztában lenni az adatvédelmi rendelettel kapcsolatban.

Olvasson tovább

Alapítvány magáncélra – az új Ptk. szerint lehetséges?

A régi Ptk. ideje alatt az alapítvány létrehozásának egyik alapvető feltétele volt, hogy közérdekű célra jöjjön létre. Alapítvány magáncélra nem volt alapítható, azaz valakinek a magánjellegű céljait nem szolgálhatta. Az új Polgári Törvénykönyv változtatott ezen a szabályozáson. Vajon milyenek e változások, és mit tesznek lehetővé az alapítvány létrehozásakor?

Olvasson tovább

Egyesületek, alapítványok: nekik is kötelező a módosítás

Az új Polgári Törvénykönyv (Ptk.) hatályba lépése előtt és után is hangos volt a sajtó a cégeket érintő módosításoktól, a kötelező törzstőke emeléstől és a hozzá kapcsolódó kötelező társasági szerződés módosítástól.(Origo, HVG, Népszava) Az új Ptk. azonban nem csak a cégek életében hozott változást. Az egyesületek és alapítványok sem ülhetnek hátra tett kézzel, kötelező módosítás ugyanis náluk is van. A kérdés csak ez: Milyen határidővel?

Olvasson tovább

Nem csak a cégeknek van kötelező új adatbejelentés!

Az idei év a kötelező adatbejelentésekkel kezdődik. 2013. február 1-ig a cégeknek kell kötelezően adatokat bejelenteni és emiatt sok esetben társasági szerződést módosítani. Ezzel azonban nincs vége a kötelező bejelentéseknek. Kinek és mit kell még bejelenteni? Hogyan változnak a termőföld használatával kapcsolatos előírások? 

Olvasson tovább
Betöltés

Jogi Tájékoztató Hírlevél

Nem jogászoknak, hanem Önnek érthetően, olvasmányosan!

  • Tudja mit tehet és mit nem?
  • Tudja mikor mi változik?
  • Nem érti a jogszabályokat?

A Megoldás létezik!

Kérje ingyenes Jogi Tájékoztató Hírlevelünket!

Név:*
E-mail cím:*
Elolvastam és elfogadom az Adatkezelési tájékoztatót

Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda

Jogi tanácsadás, jogi képviselet, ügyvédi iroda, ügyvéd