Cikkek ‘szabadság’ címkével

Mennyi szabadság jár a részmunkaidős alkalmazottnak?

Szerző: Dr. Szabó Gergely Dátum: Kategória: Munkajog

Számos munkavállaló dolgozik részmunkaidőben, azaz olyan munkaviszonyban, ahol a napi munkaideje rövidebb, mint az általános 8 órás teljes napi munkaidő. Részmunkaidős foglalkoztatás esetén gyakran felmerülő kérdés, hogy a részmunkaidőben dolgozónak mennyi szabadság jár. Arányosan kevesebb szabadság jár-e, mint 8 órás munkaidő esetén, vagy ugyanannyi?

Dolgozhat-e a munkavállaló a munkája mellett?

Szerző: Dr. Szabó Gergely Dátum: Kategória: Munkajog

Sokszor előfordul, hogy valakinek főállása mellett egyéb munkájából is származik bevétele. Ennek kapcsán gyakran felmerül a kérdés, hogy a munkavállaló milyen feltételekkel dolgozhat máshol? Megtilthatja-e a munkáltató, hogy a dolgozója máshol is munkát vállaljon vagy vállalkozást folytasson? Mindegyik munkaviszony után jár-e a szabadság?

Mikor jár pótszabadság a munkavállalónak?

Szerző: Dr. Szabó Gergely Dátum: Kategória: Munkajog

A munkavállalónak a Munka Törvénykönyve szerint legalább 20 nap alapszabadság jár. Az alapszabadságon túl a törvény meghatározott esetekben pótszabadságban részesíti a dolgozót. Milyen feltételekkel jár a munkavállalónak pótszabadság? Meddig köteles kiadni a munkáltató a pótszabadságot?             

Visszakövetelhető-e a túladott szabadságra kifizetett bér?

Szerző: Dr. Szabó Gergely Dátum: Kategória: Munkajog

A munkaviszony év közben való megszüntetése esetén előfordulhat, hogy a munkavállalónak több szabadság került kiadásra és kifizetésre, mint amennyi neki időarányosan nézve járt volna. Ilyen esetben némely munkáltató vissza kívánja fizettetni a munkavállalóval a túladott szabadságra kifizetett távolléti díjat. Jogos-e a munkáltató visszafizetési igénye túladott szabadság esetén?

Jogszerűen visszahívható-e a munkavállaló szabadságról?

Szerző: Dr. Kocsis Ildikó Dátum: Kategória: Munkajog

A nyár a hosszabb szabadságok ideje, ilyenkor nem ritka, hogy valaki akár több hét szabadságot is kivesz. De mi történik, ha időközben mégis nélkülözhetetlen a szabadságon lévő munkavállaló? Ha senki más nem tud egy adott feladatot megoldani helyette? Jogszerűen berendelhető-e a munkavállaló a szabadságáról?

Beragadt szabadságok? Mi változik 2014-től?

Szerző: Dr. Kocsis Ildikó Dátum: Kategória: Munkajog

holiday  Az egész éves „robot” után ki ne szeretné kissé kifújni magát. Bár még mindig elmondható, hogy december  végén sok cég leáll és a munkatársakat szabadságra küldi, azonban szép számmal akadnak olyan  munkahelyek és munkakörök is, ahol folyamatos a termelés, a szolgáltatás. Ekkor a munkáltatónak előre  érdemes megterveznie, hogyan is adja majd ki az éves szabadságokat. Meddig adható ki jogszerűen az éves  szabadság? Mi változik 2014-től?

Több szabadság jár a „kispapáknak”?

Szerző: Dr. Kocsis Ildikó Dátum: Kategória: Munkajog

Egy éve, hogy a régi munkajogi szabályozás helyett megjelent az új Munka Törvénykönyve. Mivel az új változat több olyan pontot is tartalmazott, melyet a gyakorlat utóbb nem igazolt, így a megjelenése óta többször változtattak a jogszabályon. Most legutóbb augusztus 1-től ismét módosítottak a törvényen, mely érinti az újdonsült édesapákat is. Hogyan változott a rájuk vonatkozó szabályozás? 

Hurrá nyaralunk! De mire érdemes figyelni?

Szerző: Dr. Kocsis Ildikó Dátum: Kategória: Egyéb jogterület

Végre itt a július, a régen várt nyári szabadságok ideje. Sokan indulnak útnak, hogy felfedezzenek egy-egy új országrészt, esetleg országot, vagy csak lazítsanak kicsit a munkával telt hónapok után. Többen szervezik nyaralásukat utazási irodán keresztül. Mire figyeljünk, hogy a nyár kellemes emlék maradjon? 

Mégsem lesz kevesebb a munkabérünk a szabadságunk miatt?

Szerző: Dr. Kocsis Ildikó Dátum: Kategória: Munkajog

Legutóbbi cikkünkben írtunk arról, hogy az új Munka Törvénykönyve változásai miatt a munkavállalóknak jól meg kell gondolni, hogy mikor veszik ki szabadságukat, mert egy megváltozott számítás szerint bizonyos hónapokban kevesebb lehet a munkabérük, ha rosszul választják meg az időpontot. Időközben a Nemzetgazdasági Minisztérium ezzel kapcsolatban újabb közleményt adott ki, mely gyökeres változásra utal. 

Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda elérhetősége