Elsőre talán furcsa lehet az összefüggés a nemzet által megtermelt javak, a GDP és a Facebook népszerű közösségi oldal használata között. De mi a helyzet a munkahelyi Facebook használattal? Kevesebbet dolgozunk a Facebook miatt? 

Facebook a munkahelyen

A Facebook közösségi oldal ma már nagy népszerűségnek örvend. A fiatalabb generáció szinte már a kommunikációja nagy részét ezen az oldalon keresztül bonyolítja. Az oldal használatának korlátozása náluk némileg egyszerű feladat, mivel legfeljebb a tanórák közötti szünetekben van lehetőségük rá. Egy munkahelyen a munkavállalókat viszont már nehezebb ellenőrizni, hogy a munkaidőben mikor szörfölnek a neten vagy mikor telik a munkaidejük ténylegesen munkával.

Hogyan lehet határt szabni a munkahelyi „netezésnek”, Facebook használatnak?

A személyiségi jogok is érintettek?

A Munka Törvénykönyve rendelkezik a személyhez fűződő jogok védelméről. Az ebben foglaltak alapján a személyhez fűződő jogokat tiszteletben kell tartani. Vagyis a munkavállaló adatait megfelelően kell kezelni, és ami a téma szempontjából igen lényeges, a munkavállaló csak a munkaviszonnyal összefüggő magatartásával kapcsolatban ellenőrizhető.

Az ellenőrzés során alkalmazott eszközök és módszerek nem sérthetik az emberi méltóságot.

Diszkrimináció kontra egyenlő bánásmód

A munkavállalók, de már egy állásra jelentkező pályázók között sem tehető önkényes különbségtétel aszerint, hogy ki milyen vallású, nemzetiségű, származású. Ugyanúgy nem lehet hátrányosan különbséget tenni a nemek szerint, egészségügyi állapot vagy életkor szerint sem. Ez miért lényeges? Mert a különböző közösségi média oldalakon bizony sokan és sok mindent közzétesznek magukról is.

A fő szabály azonban, hogy a diszkriminációt, a hátrányos megkülönböztetést a jog tiltja.

Természetesen vannak olyan helyzetek, körülmények, melyek során a megkülönböztetés nem jogszerűtlen. Például egy-egy munkakörben a munka jellege miatt szükséges különbséget tenni. Gondoljunk csak egy uszoda női öltözőjében dolgozó munkavállalóra. Ekkor arányos a nemek szerinti különbségtétel, és a munkáltató jogszerűen jár el, ha kizárólag női kabinost alkalmaz. A lényeg, hogy a különbségtétel mindig arányos és indokolt legyen.

Korlátozható a munkahelyi Facebook használat?

A fejlett informatikai rendszereknek köszönhetően ma már korlátozható, szabályozható az internet tartalmakhoz történő hozzáférés is. Így lehetőség van arra, hogy a munkahelyi gépek, hálózat tekintetében meghatározott tartalmak legyenek csak elérhetőek. Ezzel azonban a probléma még nincs teljesen megoldva. Az okostelefonok, az egyre kisebb táblagépek ma már bárhol és bármikor lehetővé teszik a közösségi oldalak, vagy internet használatát. Hogyan szabhatunk határt a munkaidőben történő magáncélú elfoglaltságoknak?

A munkáltatói jogok között szerepel az ellenőrzéshez való jog is. Lényeges, hogy az ellenőrzés során a munkáltató nem sértheti az emberi méltóságot és a munkavállaló magánélete nem ellenőrizhető.

A munkahelyen követendő szabályokat célszerű írásos formában közzétenni. E körben például szabályozható az is, hogy lehet-e, és ha igen, mikor és milyen mértékben magáncélra használni a munkahelyi számítógépeket, vagy hogy milyen személyes tárgyak vihetők be a munkahelyre, illetve azokat hol és mikor lehet használni vagy tárolni.


Dr. Kocsis Ildikó

ügyvéd

- - - - - - - - - -

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vegye figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

Kövessen bennünket itt is: