2012. december 21-től drágább lehet a biztosítás? A biztosítások területén jelentős változás következhet be. Ez a változás nagyban érintheti az életbiztosítások területét, de a gépjárművek kötelező biztosításainál is hozhat változást. De mégis hogyan és kinek lesz ez jó?

Új Uniós szabályozás a biztosítás esetén?

Az Európai Unió által meghatározott „Gender” irányelv és az Európai Bíróság egyik döntése alapján december végétől a biztosítók nem tehetnének különbséget a női és férfi ügyfelek esetén alkalmazott díjaknál.

A megkülönböztetés eltörlésével az volt a cél, hogy a nők ne kerülhessenek hátrányos helyzetbe. Ez azonban a biztosítások esetén valószínű, hogy mégsem jelent majd előnyt.

Mi volt az eddigi gyakorlat?

A központi Statisztikai Hivatal adatai szerint Magyarországon a nők átlagosan 8 évvel élnek tovább, mint a férfiak. Ez az adat főként a kockázati életbiztosítások díjait befolyásolta. Ez alapján egy férfi biztosítása sokkal kockázatosabb, mint egy nőé.

Így fordulhatott elő, hogy egy ugyanolyan korú nő életbiztosításának díja csaknem a fele lehetett, mint az ugyanolyan korú férfié.

Miről döntött 2004-ben az Európai Unió?

Az Európai Unió 2004-ben alkotta meg „Gender” irányelvét. E szerint a nőket és a férfiakat egyenlő bánásmód illeti meg a különféle árukhoz és szolgáltatásokhoz való hozzáférésben.

Ez alapján a biztosítóknak a biztosítási díjakat nemre való tekintet nélkül kellett volna meghatározni. Ezt követően változtattak a szigorú előíráson és kimondták, hogy abban az esetben lehet eltérő díjakat alkalmazni a férfiak és nők esetében, ha statisztikai adatokkal igazolni lehet, hogy a két nem között lényeges különbségek vannak.

Az Európai Bíróság ezt követően kimondta, hogy 2012. december 21-ét követően nem lehet a két nem között különbséget tenni.

Mi történik, ha mégsem lehet majd eltérő tarifákat alkalmazni a biztosítás esetén?

Ebben az esetben a biztosítóknak újra kell kalkulálniuk a biztosításokat.

Elsősorban a kockázati életbiztosítások árazása módosulhat, és ez azzal járhat, hogy a nők biztosítási díja jelentősen megemelkedhet.


Dr. Kocsis Ildikó

ügyvéd

- - - - - - - - - -

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vegye figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

Kövessen bennünket itt is: