Bár az ingatlanok hiteles adatai ma már bárki számára elérhetőek, mégis előfordulhat, hogy az ingatlan megvásárlásakor derül ki, hogy a tehermentes ingatlan bizony még sem az. Az ingatlanra jelzálogjog van bejegyezve. Senki ne lásson azonban már előre rémeket. Inkább készüljünk fel, hogy a kockázat valóban elkerülhető legyen.

Mit kell tudni ilyen esetben?

Az egyik legfontosabb dolog, hogy az adásvételkor az ingatlan adatairól pontos és hiteles információt szerezzünk, és mindezt hiteles forrásból. Az ingatlan tulajdoni lapja bárki által beszerezhető a földhivataloknál.

Lényeges információ, hogy jogilag minden az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett, vagy széljegyként feltüntetett jog, vagy teher a vevő által ismertnek számít.

Ha az ingatlan tulajdoni lapján szerepel, hogy az ingatlant jelzálogjog terheli, akkor később vevőként nem hivatkozhatunk arra, hogy bizony erről nem tudtunk.

Előfordul az is, hogy a jelzálogjog alapjául szolgáló hitel már évekkel korábban visszafizetésre került, azonban a jelzálogjog mégis ott maradt az ingatlanon.

Ne feledjük el ingatlantulajdonosként, hogy az ingatlanunk hiteles adatairól tájékozódjunk és gondoskodjunk arról, hogy a jelzálogjog valóban törlésre kerüljön.

Mi a helyzet, ha a tulajdoni lapon nem szerepel a jelzálogjog?

Minden ingatlan-adásvételi szerződésben, legyen az lakás, iroda vagy műhely célszerű kikötni, hogy a vevő az ingatlanon per-, teher- és igénymentes tulajdonjogot szerez. Ez az úgynevezett jogszavatosság, mely később biztosítja, hogy a jövőben jogi eszközökkel tudjunk tiszta helyzetet teremteni.

Természetesen arra is van lehetőség, hogy a megkötött adásvételi szerződéstől elálljunk. Ehhez fontos jogi követelmény, hogy az ingatlanra vonatkozóan harmadik személynek olyan joga van, amely vevőként a tulajdonszerzésünket akadályozza, teljes mértékben lehetetlenné teszi. Az elálláskor ilyen esetben kártérítést is követelhetünk.

Mielőtt azonban elállnánk a szerződéstől, kötelesek vagyunk az eladót megfelelő határidő megadásával felhívni arra, hogy a felmerült akadályokat hárítsa el. Mit jelent ez?

Ha például egy nem várt jelzálogról van szó, akkor intézze el annak törlését. A felszólítás történhet írásban vagy szóban is, azonban figyelemmel arra, hogy a jövőben akár komoly jogvita is kialakulhat, mindenképpen célszerű ezt írásban megtennünk.

Mi történik, ha elálltunk a szerződéstől?

Ilyenkor a szerződés megszűnik és az addig kifizetett vételár visszajár a vevőnek. Azonban emellett még kártérítés is követelhető, ennek mértékét minden esetben bizonyítani kell.

Amennyiben egy az ingatlanon fennálló jelzálog nem korlátozza a tulajdonszerzést, természetesen akkor is szükséges az eladónak tehermentesíteni az ingatlant, ha azt nem a teherrel együtt vásároltuk meg. Ilyen esetben a jelzálogjog törléséig a vételár ehhez szükséges részének kifizetése visszatartható. Ha az eladó mégsem intézkedne, ezt a vevő teheti meg helyette a visszatartott összegből.

Ne feledjük azonban, hogy a kockázatok elkerülhetőek, ha megfelelő adatokkal rendelkezünk, és szakember segítségét vesszük igénybe.


Dr. Kocsis Ildikó

ügyvéd

- - - - - - - - - -

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vegye figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

Kövessen bennünket itt is: