Az új Polgári Törvénykönyv (Ptk.) hatályba lépése előtt és után is hangos volt a sajtó a cégeket érintő módosításoktól, a kötelező törzstőke emeléstől és a hozzá kapcsolódó kötelező társasági szerződés módosítástól.(Origo, HVG, Népszava) Az új Ptk. azonban nem csak a cégek életében hozott változást. Az egyesületek és alapítványok sem ülhetnek hátra tett kézzel, kötelező módosítás ugyanis náluk is van. A kérdés csak ez: Milyen határidővel?

Mi minősül civil szervezetnek?

Ma már törvény határozza meg, hogy mi minősül civil szervezetnek. Fontos ezt tudni, hiszen a civil szervezetekre léteznek külön törvényi előírások. Civil szervezet:

  1. a civil társaság,
  2. a Magyarországon nyilvántartásba vett egyesület – a párt, a szakszervezet és a kölcsönös biztosító egyesület kivételével,
  3. az alapítvány, kivéve a közalapítványt és a pártalapítványt.

Vagyis a civil szervezetek közé tartoznak az alapítványok, egyesületek, szövetségek, sportegyesületek, de még a polgárőr szervezetek is.

Az új Ptk. és a civil szervezetek

Az új Ptk. nem csak a cégek életét írta át, de a civil szervezetek sem ülhetnek tétlenül.

Különösen az alapítványok területén vannak jelentős változások az új Polgári Törvénykönyvben.

Röviden érdemes kiemelni, hogy a vezető tisztségviselőkre vonatkozó szabályozás, a felelősség mértéke itt is jelentősen változott, akárcsak a cégek esetében. Az új Ptk. azonban más téren is változást hoz.

Hány szervezetet érint az új Ptk.-ban történt változás?

Pontosan nem lehet megmondani, hogy ténylegesen hány civil szervezetnek kell majd az új törvényi szabályok szerint átalakítani a létesítő okiratát. Az azonban a Központi Statisztikai Hivatal adataiból látszik, hogy elég jelentős lehet a szám, hiszen csak 2012-ben több mint 21 ezer alapítvány és több mint 35 ezer egyesület működött az országban.

Ha összevetjük ezt azzal a számmal, hogy Magyarországon 2014-ben összesen 3154 települést számolhatunk – ezekben benne vannak a városok és a községek is – akkor minden egyes településre minimum 6 alapítvány és 11 egyesület jutna.

A teljes nonprofit szektor bevétele 2012-ben meghaladta az 1250 milliárd forintot.

A módosítás az egyesületek, alapítványok részére is kötelező?

Ha a meglévő létesítő okirat tartalmaz olyan rendelkezést, mely az új Ptk. alapján már nem megfelelő, akkor a korábban, még az új Ptk. hatályba lépése előtt létrejött, vagyis a bírósági nyilvántartásba már bejegyzett, vagy 2014. március 15-én már bejegyzés alatt állt civil szervezeteknek is kötelező átállni az új szabályokra.

Erre azonban kaptak némi határidőt, de ez nem minden egyesület vagy alapítvány esetén ugyanaz.

Igaz, hogy az új Ptk.-val kapcsolatos átmeneti szabályok tartalmaznak egy pontosan megjelölt határidőt, ami 2016. március 15., azonban ez csak azokra a civil szervezetekre érvényes, ahol más ok miatt nem kell korábban módosítani a létesítő okiratot.

Ha 2016. március 15. előtt olyan változás következik be a civil szervezet életében, ami miatt kötelező a létesítő okiratot módosítani, akkor ezzel együtt gondoskodni kell arról is, hogy áttérjenek az új Ptk. szabályaira.

Vagyis a kötelező módosításra a soron következő létesítő okirat módosításakor, de legkésőbb 2016. március 15-ig kell sort keríteni.

Mit tegyenek az egyesületek, alapítványok?

Célszerű minden esetben szakemberrel átnézetni a meglévő létesítő okiratot, hogy az új Ptk. alapján milyen változásokra kell felkészülni.

Érdemes ezt időben megtenni, hiszen egy alapítvány, de különösen egy egyesület esetén a szükséges módosítás, a szükséges döntés meghozatala hosszabb időt is igénybe vehet.


Dr. Kocsis Ildikó

ügyvéd

- - - - - - - - - -

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vegye figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

Kövessen bennünket itt is: