Eltűntek a cégjegyzékben szereplő tevékenységi körök?

Szerző: Dr. Kocsis Ildikó Dátum: Kategória: Társasági jog

Sok céget érhet meglepetés a közlejövőben, ha cégkivonatot kér le a cégjegyzékből. Előfordulhat ugyanis, hogy társasági szerződés módosítása nélkül is módosultak a cégjegyzékben szereplő tevékenységi körei. Akár több, eddigi tevékenység el is tűnhetett a nyilvántartásból. Hogyan lehetséges ez? 

Ennek oka még a cégjogi törvény egy tavalyi módosításából fakad.

Miért változhattak meg a cégjegyzékben szereplő adatok?

A cégnyilvántartásban szereplő tevékenységi körök megváltozásának oka, hogy 2013. február 1-től a NAV adatai automatikusan átemelődnek a Cégbíróság rendszerébe úgy, hogy a cégeknek ehhez semmilyen változásbejegyzési kérelmet nem kellett benyújtaniuk.

Vagyis az adóhatóság részére eddig bejelentett tevékenységi körök, és az ott bejelentett főtevékenység kerül át automatikusan a cégjegyzékbe.

Hogyan történik az adatok automatikus átemelése?

A NAV az év elején átadta a Cégbíróságoknak a felé bejelentett tevékenységi körökről. A Cégbíróság ezeket az adatokat nem összefésüli a nyilvántartásban már szereplő adatokkal, hanem az eddigi adatokat törli és a NAV-tól kapott tevékenységi körökre vonatkozó adatokat egyszerűen bejegyzi a nyilvántartásba.

Ez persze okozhat a vállalkozásoknak meglepetést, hiszen ha a könyvelő például csak a főtevékenységet jelentette le az Adóhivatal felé, akkor most a cégjegyzékben is csak ez a tevékenység fog szerepelni.

Érdemes-e rendezni a tevékenységi köröket?

Mindenképpen érdemes rendezni a cégnyilvántartásban szereplő tevékenységi köröket, mert ha ezt nem tesszük, akkor az a későbbiekben adójogi szempontból negatívan érinthet bennünket.

A tevékenységi körök hiteles gyűjtőhelye a cégjegyzék. Tehát érdemes a hatályos társasági szerződésünket összevetni az adóhatósághoz bejelentett adatokkal, és ha eltérést tapasztalunk, akkor érdemes a könyvelőnknek jelezni, hogy a hiányzó tevékenységeket jelentse be a megfelelő módon a NAV felé.

Dr. Kocsis Ildikó

ügyvéd

Címkék: , , , , ,

Trackback az Ön honlapjáról.

Dr. Kocsis Ildikó

Dr. Kocsis Ildikó a Budapesti Ügyvédi Kamara által bejegyzett magyar ügyvéd. Szakterülete a polgári jog, peres eljárások, társasági és gazdasági jog, ingatlanjog, munkajog.

Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda elérhetősége