Sok céget érhet meglepetés a közlejövőben, ha cégkivonatot kér le a cégjegyzékből. Előfordulhat ugyanis, hogy társasági szerződés módosítása nélkül is módosultak a cégjegyzékben szereplő tevékenységi körök. Akár több, eddigi tevékenység el is tűnhetett a nyilvántartásból. Hogyan lehetséges ez?

Miért változhattak meg a cégjegyzékben szereplő adatok?

Ennek oka a cégjogi törvény egy tavalyi módosításából fakad.

A cégnyilvántartásban szereplő tevékenységi körök megváltozásának oka, hogy 2013. február 1-től a NAV adatai automatikusan átemelődnek a Cégbíróság rendszerébe úgy, hogy a cégeknek ehhez semmilyen változásbejegyzési kérelmet nem kellett benyújtaniuk.

Vagyis az adóhatóság részére eddig bejelentett tevékenységek, és az ott bejelentett főtevékenység kerül át automatikusan a cégjegyzékbe.

Hogyan történik az adatok automatikus átemelése?

A NAV az év elején átadta a Cégbíróságoknak a felé bejelentett tevékenységi köröket. A Cégbíróság ezeket az adatokat nem összefésüli a nyilvántartásban már szereplő adatokkal, hanem az eddigi adatokat törli és a NAV-tól kapott adatokat egyszerűen bejegyzi a nyilvántartásba.

Ez persze okozhat a vállalkozásoknak meglepetést. Ha ugyanis a a könyvelő például csak a főtevékenységet jelentette le az Adóhivatal felé, akkor most a cégjegyzékben is csak ez a tevékenység fog szerepelni.

Érdemes-e rendezni a tevékenységi körök bejegyzéseit?

Mindenképpen érdemes rendezni a cégnyilvántartásban szereplő tevékenységi köröket, mert ha ezt nem tesszük, akkor az a későbbiekben adójogi szempontból negatívan érintheti a céget.

A tevékenységi körök hiteles gyűjtőhelye a cégjegyzék. Tehát érdemes a hatályos társasági szerződést összevetni az adóhatósághoz bejelentett adatokkal. Ha eltérést tapasztalunk, akkor érdemes a könyvelőnknek jelezni, hogy a hiányzó tevékenységeket jelentse be a megfelelő módon a NAV felé.


Dr. Kocsis Ildikó

ügyvéd

- - - - - - - - - -

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vegye figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

Kövessen bennünket itt is: