Manapság elég sűrűn hallhatjuk, hogy érvénytelen, vagy semmis egy szerződés. De tudjuk pontosan, hogy mi történik, mit kell tenni, ha egy szerződést a bíróság érvénytelennek minősít? 

Hogyan állítható helyre az eredeti állapot?

Talán már azt is hallhatta, hogy az érvénytelen, vagy semmis szerződés következménye, hogy a feleknek az eredeti állapotot kell helyreállítani. De mit jelent ez pontosan, és hogyan történhet a gyakorlatban?

Vissza a természetbe?

Az eredeti állapot helyreállítása főszabály szerint az eredetileg nyújtott szolgáltatások természetben történő visszaszolgáltatásával valósul meg. Talán kicsit furcsán hangzik, hogy „természetben történő”. Ez a jogban nem azt jelenti, hogy szó szerint a természetben kell azt véghezvinni. A „természetben” kifejezésnek a Magyar Értelmező Kéziszótárban megtalálható következő jelentését kell itt figyelembe venni: termékben, használati tárgyban.

A természetben történő visszaszolgáltatás a következő módon valósulhat meg. Ha például valaki egy zongorát vásárolt, de utóbb a szerződést sikeresen megtámadta és vissza kell állítani az eredeti állapotot, akkor a zongorát kell visszaadnia az eladónak, míg ő meg kell, hogy kapja a vételárat, amit kifizetett. Ezt nevezzük tehát természetben történő visszaszolgáltatásnak. Ez azonban nem minden esetben lehetséges, mert például a zongora már nincs meg

Mit tehetünk, ha a vásárolt tárgy már nincs meg?

A jog erre az esetre is gondol. Előírja, hogy ha a természetben történő visszaállítás nem lehetséges, úgy pénzben kell rendezni a helyzetet. A példánál maradva, a zongora helyett annak értékét kell kifizetni.

Mindig vissza lehet állítani a szerződés előtti állapotot?

Van olyan eset, hogy az eredeti állapotot, helyzetet, ami a szerződés megkötése előtt létezett, semmiképpen sem lehet rekonstruálni. Ez fordul elő például egy bérleti szerződés esetén, hiszen nem tudjuk utóbb meg nem történtté tenni azt, hogy a bérlő a bérelt ingatlant használta.

Ilyen esetre a törvény előírja, hogy ha az eredeti állapot nem állítható helyre, a bíróság a szerződést a határozathozatalig terjedő időre hatályossá nyilvánítja. Vagyis a bíróság ilyen esetben kimondja, hogy bár a szerződés érvénytelenségének, semmisségének a feltételei fennállnak, azonban azt az ítélet meghozataláig mégis elismerik élő szerződésnek, és a helyzetet az ítélettől kezdődő időponttól kell rendeznie a feleknek.

Érvényessé válhat egy semmis szerződés?

Olyan eset is előfordulhat, amikor a szerződés hibás ugyan, de azt ki lehet javítani, helyre lehet hozni. Ha az érvénytelen szerződés hibája orvosolható, akkor nincs szükség az eredeti állapot helyreállítására. Az orvoslás történhet a felek által, de a bíróság által is. A bíróság gondos mérlegelést követően dönthet úgy, hogy az érvénytelen szerződést érvényessé nyilvánítja, ha az érvénytelenség oka megszüntethető. Ilyen eset fordulhat elő különösen például uzsorás szerződések esetén, vagy ha a felek szolgáltatása között feltűnő az aránytalanság. Ekkor ugyanis lehetőség van arra, hogy az aránytalan előnyt orvosolják, megszüntetve ezzel az érvénytelenség okát.

Dr. Kocsis Ildikó

ügyvéd

——————

Érthetően  a munkaviszony megszüntetéséről – kiadványunk

A munkaviszony megszüntetése talán az egyik legkényesebb terület a munkajogban.

Azon túl, hogy valamilyen kapcsolat megszűnése általában rossz érzésekkel párosul, kényes terület ez azért is, mert akár komoly anyagi következménnyel is járhat.

Miről olvashat a kiadványban? 

Hogyan érhet véget egy munkakapcsolat?

Megszűnés vagy megszüntetés

A közös megegyezés szabályai

A felmondás szabályai

Az azonnali hatályú felmondás szabályai

Felmondások indoklása

Mibe kerül a rossz döntés?

​És mindezt ÉRTHETŐ nyelven, megtörtént esetek bemutatásával!

Tudjon meg Ön is többet a munkaviszony megszüntetéséről! 

A piacon egyedülálló módon érthető, olvasmányos tájékoztató nem jogászok részére az új Munka Törvénykönyve alapján megtörtént esetek bemutatásával.

A kiadványt megvásárolhatja Webáruházunkban, erre a linkre kattintva.


Dr. Kocsis Ildikó

ügyvéd

- - - - - - - - - -

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vegye figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

Kövessen bennünket itt is: