A fekete bérkifizetés talán ma már egyre ritkább. Ekkor ugyanis úgy kap egy munkavállaló bért, úgy történik a foglalkoztatása, hogy hivatalosan nem kerül bejelentésre, nincs munkaszerződése, a kifizetett bér után sem a munkáltató, sem a munkavállaló nem fizet adót és járulékot. De miért, kit és mikor büntethet meg az Adóhivatal? Végül kifizethet rá? Csak a munkáltató, vagy netán a munkavállaló is?


Gondolom nem szükséges külön és részletesen ecsetelnem, hogy ez miért nem jó, milyen hátrányokkal járhat a munkáltatóra nézve. Az azonban már kevésbé ismert, hogy nem csupán a munkáltatóra, de a munkavállalóra nézve is lehetnek káros következményei ennek a „foglalkoztatási formának”.

Igen, gondolom azt gyorsan rávágná minden munkavállaló, hogy az így eltöltött munkás napok, hónapok, netán évek után, nem jár majd nyugdíj, nem számít bele a ledolgozott évekbe, a munka megszűnése után nincs esély a munkanélküli támogatásra és így tovább.

Az azonban már keveseknek jut eszébe, hogy az így megkapott „munkabér” után meg nem fizetett adó nem csak a munkáltató felelőssége, hiszen a megszerzett jövedelmet a munkavállalónak kell bevallania minden évben.

 Okulásként álljon itt egy olyan eset, melyet egy cégvezető osztott meg velem.

Történt, hogy a cég egy munkavállalójával munkaszerződést kötött, ám a szerződésben nem a teljes munkabért szerepeltették, megállapodásuk alapján annak egy részét a munkavállaló külön, nem hivatalosan kapta meg.

Ennek oka természetesen az adók „csökkentése” volt, mellyel a munkavállaló több munkabérhez juthatott. Addig nem is történt különösebb baj, míg a felek között egyetértés volt. Úgy alakult azonban, hogy a munkavállalónak a cég felmondott, a munkaviszonyát megszüntette.

Ekkor a munkavállaló „elégtételt akart venni” volt munkáltatóján és az adóhivatalnál feljelentette, arra hivatkozva, hogy nem volt munkaszerződése, és részére a megígért bért nem fizették ki. A vizsgálat elindult, majd a munkavállalóra nézve meglepő eredménnyel le is zárult.

 Mi volt a meglepő eredmény?

Tudja meg Ön is első kézből!

 Rendelje meg előrendelésben a „Hogyan éljünk túl munkaadóként – Kivezető út a munkajog dzsungeléből” című könyvet.

A kiadvány könnyű, humorral fűszerezett és ÉRTHETŐ nyelven tárja fel a munkajog kusza és szövevényes területét.

Az előrendeléshez és a részletekért kattintson ide!

http://www.megbizhatougyvediiroda.hu/hu/kiadvanyaink.html

Üdvözlettel:

A megbízható jogi képviselő

Dr. Kocsis Ildikó

Dr. Kocsis Ildikó Ügyvédi Iroda

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Dr. Kocsis Ildikó

ügyvéd

- - - - - - - - - -

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vegye figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

Kövessen bennünket itt is: