A vállalkozások pénzügyi forgalmuk nagy részét átutalással bonyolítják. Sokszor azonban ki kell számolni, hogyha bankon kívüli pénzintézetbe utalunk, mégis mikor érhet oda az átutalt összeg. A másik oldalon pedig akár türelmetlenül is várhatják a pénz beérkezését. Ez azonban júliustól megváltozhat és gyorsabban juthatunk a bankon keresztül elutalt pénzünkhöz. Mégis hogyan? 

2012. júliusától a bankok között gyorsabban fognak megtörténni az átutalások. Ez azt jelenti, hogy az elutalt összeg nem fog napokig a bankok közötti rendszerben „keringeni”. Így akár a péntek délután elutalt összeg is megérkezhet a másik fél bankszámlájára még aznap. Változás még, hogy az eddiginél jóval több adat közlésére lesz majd lehetőségünk egy átutalásnál.

Négy órás szabály

Júliustól a bankok kötelesek minden elektronikusan, forintban elindított belföldi utalást 4 órán belül teljesíteni. Ezt a fajta utalási módot eddig is igénybe vehettük, viszont ezt jelezni kellett a banknak és felárat is kellett érte fizetnünk. Ez az úgynevezett VIBER-es átutalás. Júliustól azonban minden átutalás ilyen formában fog teljesülni és várhatóan ezért a bankok plusz költséget nem számolnak fel.

Mi számít elektronikusan elindított utalásnak?

Elektronikusan elindított utalásnak számít az interneten, elektronikus banki rendszerben és a telefonon keresztül leadott megbízás.

A papír alapon benyújtott átutalásokra ez szabály nem kötelező, de az adott pénzintézet dönthet úgy, hogy az ilyen módon benyújtott átutalásokat is 4 órán belül teljesíti.

Mire érdemes ezután figyelni a banki átutalásoknál?

Mivel ezután a bankok a benyújtott megbízásokat folyamatosan fogják feldolgozni és teljesíteni, így az utaláskor érdemes minden adatot alaposan leellenőrizni, mivel az utalások módosítására vagy visszavonására napközben már nem biztos, hogy lesz lehetőség.

Ezen kívül csak akkor tudunk élni a gyors utalási lehetőséggel, ha megfelelő fedezet van a bankszámlánkon, és az adott banknál a szokásos banki időbe beleférünk.

Mikor nem lesz „azonnali” az átutalás teljesítése?

A változás nem érinti azokat az átutalásokat, melyeknél szükség van valamilyen más pénznemre való átváltásra, illetve a hatósági átutalási megbízásokat és végzéseket. Ezek továbbra is az éjszakai elszámolásban kerülnek teljesítésre és a következő értéknapon jóváírásra.

A vállalkozásokat ez a változás mindenképpen pozitívan érintheti, hiszen gyorsabban juthatnak ezen túl a pénzükhöz.

Dr. Kocsis Ildikó

ügyvéd


Dr. Kocsis Ildikó

ügyvéd

- - - - - - - - - -

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vegye figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

Kövessen bennünket itt is: