Ha bekopog a munkaügyi ellenőr…

Szerző: Dr. Kocsis Ildikó Dátum: Kategória: Munkajog

Minden vállalkozás életében előfordulhat, hogy működése során valamelyik hivatalos szerv részéről ellenőrzést kap. Nem árt előre felkészülni, hiszen így elkerülhetőek a későbbi, pénztárcát bizony nem kímélő meglepetések. De mi történik, ha munkaügyi ellenőr toppan be a cégünkhöz? Egyáltalán ki ellenőrizheti munkaügyeinket és mit tehet az ellenőrzés során? 

Ki ellenőrizheti a munkaügyeinket, munkavállalóinkat?

A munkáltatók munkaügyi ellenőrzését munkaügyi felügyelő folytathatja le. A munkaügyi felügyelőség a területén lévő valamennyi munkahelyen tarthat ilyen típusú ellenőrzést függetlenül a munkáltató székhelyétől vagy telephelyétől.

Kell-e előre értesíteni a munkáltatót az ellenőrzésről?

A törvényi előírás szerint előzetes bejelentés nélkül ellenőrizhetők a munkáltatók. Az ellenőrzéshez külön engedélyre sincs szükség.

Mit tehet a munkaügyi ellenőr?

A munkaügyi felügyelő ellenőrzést csak az arra jogosító arcképes igazolványával végezhet, melyet kérés nélkül is be kell mutatnia a munkáltatónak vagy képviselőjének. Érdemes minden esetben az igazolvány meglétét ellenőrizni.

A hatóság az ellenőrizni kívánt tevékenység folytatása idején végezhet ellenőrzést. Mit jelent ez? A legtipikusabb, hogy az ellenőrzésre munkaidőben kerülhet sor, ami nyilván egyértelmű, hiszen például egy éppen bezárt üzletben nem sok értelme lenne ellenőrizni. Vagy mégis? Például egy üzemen kívüli munkahelyet ellenőrizhetnek a dolgozók munkaidején kívül is, ha a vagyonőrök vagy a portások foglalkoztatását szeretnék megvizsgálni. Vagyis nem feltétlenül az általunk meghatározott munkaidőben kell, hogy a felügyelők megérkezzenek.

Lényeges azonban, hogy az ellenőrzés során az ellenőrök nem akadályozhatják a munkáltató működését és rendeltetésszerű tevékenységét. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a munkatársak, vagy akik az ellenőrzés során ott bármilyen módon munkát végeznek, ne lennének megszólíthatóak. Az ellenőrök az ellenőrzés során odamehetnek a munkavállalókhoz és érdeklődhetnek például beosztásuk, munkakörük, feletteseik, teendőik felől. Mindezt annak érdekében tehetik meg, hogy az ellenőrzés során megvizsgált munkaügyi dokumentumokat és a valós tevékenységet össze tudják hasonlítani. Az ellenőrzés során nem kizárt, hogy arról hang vagy képfelvétel is készüljön.

Melyek a leggyakrabban ellenőrzött dokumentumok?

A hatóság minden foglalkoztatással kapcsolatos okiratba betekinthet, azokról másolatot készíthet. Ilyen dokumentumok többek közt a munkaviszony létrejöttével, illetve megszűnésével kapcsolatos iratok, munkaidővel, munkabérrel, vagy akár a munkaerő kölcsönzéssel kapcsolatos papírok.

Milyen dokumentum készül az ellenőrzés során?

Az ellenőrzésről a hatóság jegyzőkönyvet készít, mely többek között tartalmazza az ellenőrzés során tett megállapításokat, a munkáltató és a munkavállalók által tett nyilatkozatokat, dokumentumok listáját stb. Amennyiben a munkáltató ellen az ellenőrzés eredményeképpen eljárás indul a felvett jegyzőkönyv fontos bizonyítékul szolgál, ezért érdemes résen lenni, hogy mi kerül rögzítésre. 

Dr. Kocsis Ildikó

ügyvéd

Címkék: , , , , , , , , ,

Trackback az Ön honlapjáról.

Dr. Kocsis Ildikó

Dr. Kocsis Ildikó a Budapesti Ügyvédi Kamara által bejegyzett magyar ügyvéd. Szakterülete a polgári jog, peres eljárások, társasági és gazdasági jog, ingatlanjog, munkajog.

Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda elérhetősége