Hamarosan itt a nyár, a szabadságok ideje. De mikor és hogyan mehetünk szabadságra? Ki hozza meg a végső döntést, ha több munkatárs is egyszerre szeretne távol maradni a munkától? Milyen szabályok kötnek bennünket?

Mennyi szabadság jár egy évben?

Minden naptári évben jár a munkavállalóknak rendes szabadság. Ez alap és pótszabadságból áll. Az alapszabadság mértéke 20 nap, ami az életkor növekedésével fokozatosan több lesz. Hogy pontosan mennyi, azt a Munka Törvénykönyve tartalmazza.

Pótszabadság már nem jár automatikusan mindenkinek. Itt egyéb feltételeknek is teljesülnie kell. Például aki 16 éven aluli gyermeket nevel, évente 1 nappal többet tölthet el a munkahelyén kívül. A gyerek után járó plusz pihenőt azonban csak az egyik szülő kaphatja meg, mindketten nem.

 Hogyan és mikor mehetünk szabadságra?

 Azt, hogy mikor, a munkáltató határozza meg miután egyeztetett a munkavállalóval. Van azonban, amikor a végső döntés mégis a munkavállaló kezében van. Ő döntheti el ugyanis az összes szabadsága negyedével kapcsolatban, hogy mikor szeretné azt kivenni. Ezt az igényét azonban időben kell tudatnia munkahelyén, ami azt jelenti, hogy annak kezdete előtt legalább 15 nappal jelezni kell. Így a munkáltatónak lesz ideje felkészülni, helyettesítésről gondoskodni. Ez a jogosultság a munkavállalót csak a munkába állásától számított 3 hónap eltelte után illeti meg.

 Természetesen előfordulhat olyan eset is, amikor valami nem várt esemény jön közbe és a munkavállaló nem tud dolgozni menni. Ilyenkor is van lehetőség rá, hogy szabadságra menjen, ez azonban csak fontos személyi, családi indok miatt fordulhat elő és maximum 3 nap lehet.

 Bár a megérdemelt pihenés legnagyobb része felett a munkáltató dönt, ő sem teheti ezt meg akárhogyan. Előírás, hogy az időpontról legalább 1 hónappal előtte tájékoztatást kell adnia, hiszen a munkavállalónak is fel kell készülnie rá.

 Visszahívható a munkavállaló szabadságról?

 Igen, de csak nagyon fontos, például gazdasági indok alapján. Ekkor is meg kell téríteni a megszakítással összefüggésben felmerült költségeket és kárt.

 Összegyűjthetjük több év szabadságát és akár fél évre is világkörüli útra utazhatunk?

 Sajnos ez így nem megy. Alapszabály ugyanis, hogy a szabadságot abban az évben kell megkapni, amikor az esedékes. Nem lehet tehát évekig gyűjtögetni, majd fél évre búcsút inteni munkahelyünknek.

 Természetesen előfordulhat olyan nem várt gazdasági helyzet, mikor a még meglévő szabadságot nem tudják kiadni év végén. Ez azonban valóban csak fontos gazdasági érdekből, vagy a működést közvetlenül és súlyosan érintő ok miatt lehet és ekkor sem halogatható a kiadás korlátlan ideig. A törvény határidőként a következő év március 31-ét jelöli meg, de lehetőséget ad arra, hogy kollektív szerződésben ez a határidő június 30 legyen.


Dr. Kocsis Ildikó

ügyvéd

- - - - - - - - - -

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vegye figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

Kövessen bennünket itt is: