Igaz, hogy az időjárásban még nem érezzük teljesen, de itt a nyár. Az iskola befejezése után a szünidő alatt a fiatalok is vállalhatnak munkát. Sokan első alkalommal szerezhetnek tapasztalatot a munka világából. Annak érdekében, hogy a csalódásokat elkerüljék, nem árt tisztában lenni, hogy mire kell figyelni a nyári munkavállalással kapcsolatban.Hogyan vállaljon nyári munkát a gyerek?

Mit kell tudni, ha nyári munkát akar a gyerek?

Ahhoz, hogy a nyári munkavállalásból jó tapasztalat legyen, tisztában kell lenni az ezzel kapcsolatos jogi alapokkal. Sok fiatal életében az első munkavállalás tapasztalata meghatározó lehet a későbbi munkavállalásaira.

A jogszabály szerint Magyarországon az lehet munkavállaló, aki a tizenhatodik életévét betöltötte. A szünidőben azonban az a fiatal is vállalhat munkát, aki nappali rendszerű képzésben tanul és a tizenötödik életévét már betöltötte.

Vagyis, ha a középiskolás gyerek is szeretne egy kis zsebpénzt gyűjteni a nyáron, van rá lehetősége.

Milyen jogviszony keretében vállalhat nyári munkát a gyerek?

Nyári munkát többféle jogviszony keretében vállalhat az iskolás korosztály.

Mitől lesz legális a nyári munkavállalás?

Annak érdekében, hogy a gyerek nyári munkája legális is legyen, fontos tudni, hogy a munkakapcsolat ebben az esetben is fő szabály szerint a munkaszerződés vagy megbízási szerződés aláírásával jön létre.

Munkaviszony vagy megbízási jogviszony esetén ne kezdje meg a nyári munkát a gyerek úgy, hogy a foglalkoztató egy-két nappal későbbre ígéri a szerződés aláírását. Az a biztonságos, ha minden esetben a szerződés aláírása után kezdődik a munkavégzés.

Egyszerűsített foglalkoztatásnál a szabályok eltérőek. Ilyen esetben a fő szabály szerinti törvényi előírás az, hogy a munkáltató részére előírt bejelentési kötelezettség teljesítésével jön létre a felek között a hivatalos kapcsolat. Természetesen nincs kizárva ilyen esetben sem, hogy a felek szerződést kössenek, mely a munkavállaló számára is biztonságot jelenthet. Ezt egy törvényben meghatározott egyszerűsített munkaszerződés minta aláírásával könnyedén meg lehet tenni.

Mit tartalmazzon a szerződés?

A jogszabály szerint a munkaszerződés fontosabb tartalmi elemei:

  • a munkavállaló alapbére,
  • munkaköre,
  • a munkavégzés helye és
  • a munkaviszony tartama.

Ez utóbbi lehet határozott vagy határozatlan idejű, bár a nyári munka esetén ez mindenképpen határozott idejű, hiszen 1-2 hónapig tarthat.

Az alkalmi munka összesen legfeljebb öt egymást követő napig és egy hónapon belül legfeljebb tizenöt napig létesíthető.

Fiatal munkavállalók esetében figyelni kell arra is, hogy náluk éjszakai munka vagy rendkívüli munkaidő nem rendelhető el. A napi munkaidejük pedig a nyolc órát nem haladhatja meg.

A fenti szabályok figyelembevételével elkerülhetjük, hogy a gyermek már az első alakalommal rossz tapasztalatot szerezzen a munka világában.


Dr. Kocsis Ildikó

ügyvéd

- - - - - - - - - -

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vegye figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

Kövessen bennünket itt is: