Egy cég nem működhet székhely nélkül. De pontosan mi is a székhely és hol lehet? Na és mit jelent a telephely és a fióktelep?

A székhely a törvény szerint nem más, mint a cég bejegyzett irodája, az a hely, ahova a cég részére levelet lehet küldeni, ahol őrzik a cég iratait. Ezt a helyet minden esetben cégtáblával is jelölnie kell a cégnek.

De hol lehet a székhely?

Gyakorlatilag bármilyen ingatlanban, amennyiben vagy szerződés, vagy a tulajdonos hozzájárulása alapján használhatjuk azt a cégünk székhelyeként, illetve ha az eleve a cég tulajdonában van. Fontos kitétel az is, hogy az ingatlan valóban alkalmas legyen, megfeleljen a törvényi feltételeknek. Vagyis a szántóföld közepe, ahol nincs alkalmas épület, nem lehet a cégünk székhelye, még akkor sem, ha a termőföld tulajdonjoga a miénk.

Ma már arra is van lehetőség, hogy a cég székhelye egy ügyvédi iroda legyen, ahol átveszik a cégnek szóló küldeményeket, valamint a cég fontosabb iratait őrzik. Ennél a lehetőségnél, tehát biztosítva van, hogy a hivatalos leveleink megérkezzenek. Ekkor szerződést kell kötnünk az eljáró ügyvéddel, ügyvédi irodával.

Lényeges az is, hogy ilyen esetben az esetleges hatósági kényszerintézkedéseket, – mint például egy céggel szembeni végrehajtás – az ügyvédnek, ügyvédi irodának lehetővé kell tennie, hogy az ott őrzött okiratokba az eljáró hatóság betekinthessen, de akár le is foglalhatja azokat.

Mi az a központi ügyintézési hely?

Ma már a törvény különbséget tesz a székhely és a központi ügyintézés helye között. Míg az előzőnél az adminisztratív jellegű tevékenységek folynak, addig a központi ügyintézés helyén történik a döntéshozatal, a cég irányítása, ügyvezetése. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy minden cégnek külön kell rendelkeznie székhellyel és központi ügyintézési hellyel is. Ez a kettő lehet egy és ugyanaz, de el is válhat egymástól. Ha elválik, akkor a társasági szerződésben fel kell tüntetni a központi ügyintézési helyet is.

Mi a telephely?

A cég telephelye olyan a székhelytől eltérő hely, ahol a cég tartósan üzleti, üzemi tevékenységet végez.

Mi a fióktelep?

A fióktelep olyan telephely, ami más településen van, mint a székhely.

Példával megvilágítva:

A cég székhelye Debrecenben, egy irodaházban van. A cég élelmiszer előállítással foglalkozik, és az egyik üzeme Debrecenben, míg a másik Szegeden található. Ekkor a Debrecenben lévő üzemet telephelyként, míg a szegedit fióktelepként kell bejegyeztetni a cégbíróságnál.


Dr. Kocsis Ildikó

ügyvéd

- - - - - - - - - -

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vegye figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

Kövessen bennünket itt is: