Végre itt a július, a régen várt nyári szabadságok ideje. Sokan indulnak útnak, hogy felfedezzenek egy-egy új országrészt, esetleg országot, vagy csak lazítsanak kicsit a munkával telt hónapok után. Többen szervezik nyaralásukat utazási irodán keresztül. Mire figyeljünk, hogy a nyár kellemes emlék maradjon? 

Elsősorban arra kell figyelni, hogy az utazási szerződést mindig írásban kössük meg az utazási irodával.

Mit kell tartalmazni a szerződésnek?

– az utazásszervező nevét, székhelyét, telefonszámát, nyilvántartásba vételi számát,

– az utas nevét és lakcímét.

– amennyiben e-mailen, interneten foglaltuk le az utat, akkor a szerződésnek az e-mail címünket is tartalmaznia kell.

– a szolgáltatást, amit megrendeltünk,

– az út idejét és helyét,

– azt, hogy ki nyújtja majd a szolgáltatást, hiszen ez fontos adat számunkra,

– ha az utazást is tartalmazza a szolgáltatás, akkor annak módját és a célállomást,

– a díjat forintban meghatározva, illetve hogy hogyan kell megfizetni és hogyan módosítható

– minden egyéb külön felszámításra kerülő díjat, mint például üdülőhelyi díj, repülőtéri illeték,

– annak a biztosítónak vagy pénzintézetnek a nevét, amellyel az utazásszervező az előírt vagyoni biztosítékra vonatkozóan szerződést kötött,

– az arra való figyelemfelhívást, hogy kifogásokat kötelesek vagyunk haladéktalanul közölni az utaskísérővel vagy a helyszíni szolgáltatóval

Az is megfelelő lehet, ha a szerződésben arra utalnak, hogy a részünkre kiadott tájékoztató tartalmazza a fenti információk egy részét.

Mennyit kell előre fizetnünk?

Előlegként a teljes díj 40 százaléka kérhető el. Ettől akkor lehet eltérni, ha a külföldi közreműködővel kötött szerződés ennél szigorúbb kötelezettséget ír elő az utazási iroda részére.

A teljes díj legkorábban az utazás megkezdése előtt 30 nappal igényelhető az utastól, kivéve, ha a külföldi közreműködővel kötött szerződés miatt korábbi idő indokolt.

Változhat-e a lefoglalt út díja?

Az utazás szervező csak abban az esetben változtathatja, emelheti a díjat, ha ennek lehetősége szerepel a szerződésben, de ezt is csak kivételes esetben teheti meg. Ilyen feltétel csak akkor állhat fenn, ha a közlekedési költségek, vagy a szolgáltatásokhoz kapcsolódó adó, illeték, illetve a deviza forintárfolyama időközben emelkedett.

Mit tegyünk, ha az utazás az ígéret ellenére mégsem éri el a kívánt színvonalat?

Tapasztalatból is tudom, hogy ilyen eset előfordulhat. Ha valamilyen probléma merül fel, akkor a kifogásunkat már ott a helyszínen közölni kell az utaskísérővel, vagy a helyszíni szolgáltatóval. Semmiképp ne várjunk addig, míg hazaérünk. A kifogásról az utaskísérőnek jegyzőkönyvet kell felvenni, amiből nekünk is kapnunk kell egy példányt. Ha a panasz jogos, a díj csökkentését és akár az eltérő teljesítés által okozott kárunk megtérítését is követelhetjük.

Érdemes a fentieket szem előtt tartanunk és akkor kellemesen tölthetjük a jól megérdemelt pihenésünket.

Dr. Kocsis Ildikó

ügyvéd


Dr. Kocsis Ildikó

ügyvéd

- - - - - - - - - -

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vegye figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

Kövessen bennünket itt is: