A jelenléti ív az egyik olyan alapdokumentum, melyet minden vállalkozásban használnak. Főként arra, hogy nyilvántartsák a munkavállalók munkával töltött idejét. De vajon a jelenléti ív ténylegesen ezt igazolja? 

Elegendő-e jelenléti ív a munkaidő nyilvántartására?

Természetesen igen, amennyiben tartalmazza azokat az adatokat, melyet a Munka Törvénykönyve erre vonatkozó rendelkezése előír.

Ezektől a rendelkezésektől viszont eltérni nem lehet.

Hogyan szabályozza a Munka Törvénykönyve a munkaidő nyilvántartását?

A szabályozás szerint a munkáltató kötelessége a munkaidő nyilvántartása. A nyilvántartásnak tartalmaznia kell a rendes és rendkívüli munkaidő, vagyis a túlóra, a készenlét és a szabadság időtartamát, amivel kapcsolatban bizony több tévhittel is találkozhatunk.

A törvény nem írja elő, hogy ezt pontosan milyen formában kell megtenni. Azonban ha csak jelenléti ívet vezetünk, az kevésnek tűnhet. Azzal csupán azt tudjuk igazolni, hogy a munkavállaló az adott időtartamban a munkahelyén jelen volt. Az már nem olvasható ki belőle, hogy ebben az időszakban mikor végzett pontosan munkát.

Tehát érdemes olyan formát kialakítanunk, melyben látszik, hogy a munkavállaló ténylegesen milyen időtartamokban végzett munkát, vagy netán az adott munkaórát a rendes munkaidejében vagy rendkívüli munkaidőben dolgozta le. Egy pontosan vezetett munkaidő nyilvántartás nagy segítség lehet a bérszámfejtésnél is.

Hogyan kell vezetni a munkaidő nyilvántartást?

A munkaidő nyilvántartást naprakészen kell vezetni a munkahelyen, ahol a tényleges foglalkoztatás történik.

A nyilvántartásból naprakészen megállapíthatónak kell lennie a munkavállaló által teljesített rendes és rendkívüli munkaidőnek, a készenléti munkakörben dolgozóknál a készenlét kezdő és befejező időpontjának is.

Amennyiben a munkáltató rugalmas munkarendet alkalmaz, akkor annak is egyértelműen ki kell tűnnie, hogy a meghatározott törzsidő mikor kezdődik, és mikor fejeződik be. Ebben az időszakban ugyanis a munkavállalónak a munkahelyén kell tartózkodnia. A törzsidőn kívüli peremidőben végzett munkaidőt is pontosan nyilván kell tartani.

Miért fontos a munkaidő nyilvántartásnak is megfelelő jelenléti ív?

Pár napja az egyik napilapban olvastam, hogy bizony nem csak a termelésre lehet kvótákat kiadni. Hazánkban – bármily hihetetlennek is tűnhet – a különféle büntetésekre is bekvótázzák az intézményeket. Vagyis az egyes hivataloknak meg van adva, előre kell tervezniük, hogy mennyi az az összeg, melyet büntetésként, bírságként kell „beszedniük” az adófizető polgároktól. Ezzel pedig céllá vált a büntetések, bírságok kiszabása.

Így érdemes inkább rendbe tenni dokumentumainkat, hogy a későbbiekben ne érhesse cégünket meglepetés egy olyan dolog miatt, amire fel is lehetett volna készülni.

Az új Munka Törvénykönyvével több szabály is megváltozott. Célszerű átnézni, átnézetni munkajogi dokumentumainkat, hogy ne a ránk kiszabott bírság biztosítsa az így tervezett bevételt.


Dr. Kocsis Ildikó

ügyvéd

- - - - - - - - - -

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vegye figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

Kövessen bennünket itt is: