Az elmúlt hónapokban számos médiából hallhattunk már a tranzakciós illetékről ismertebb nevén a sárgacsekk adóról. Többféle vélemény hangzott el ezzel kapcsolatban. De mi is ez az illeték pontosan és milyen hatása lehet saját illetve a vállalkozások életére? 

Az Országgyűlés ezen a héten elfogadta a tranzakciós illetékről szóló törvényt. A jogszabályt 2013. január 1-től kell alkalmazni.

Mi is az a tranzakciós illeték?

A tranzakciós illeték egy olyan költség, melyet 2013 januárjától minden pénzügyi művelet után be kell fizetni az állam kasszájába.

Mennyi lesz a mértéke az illetéknek?

Az illeték mértéke a pénzügyi műveletek 1 ezreléke, de maximum 6000 forint lesz. Így például ha 5000 forint összeget nézünk az ez után fizetendő ilyen jellegű illeték 5 forint lesz.

Milyen esetekben kell tranzakciós illetéket fizetni?

Ilyen típusú illeték terheli majd az átutalt összegeket, a beszedéseket, a postai csekkbefizetéseket, készpénzfizetéseket, készpénz átutalásokat.

Vannak esetek, amikor azonban nem kell ilyen jellegű illetéket leróni. Ilyen például, ha készpénzbefizetés történik, vagy bankközi és értékpapír piaci műveletekről van szó. Amennyiben ugyanazon szolgáltatónál vezetett számlák közötti pénzmozgásról van szó, ahol a kedvezményezett és a fizető fél is ugyanaz, szintén nem kell illetéket fizetni. Tehát ha a saját számláink között mozgatunk át összegeket, és a számlák ugyanannál a banknál vannak, nem kell külön fizetnünk utána. A különböző hitelek és kölcsönök folyósítása esetén sem kell a folyósított összeg után fizetni.

Kit terhel az illeték megfizetése?

Az illetéket a pénzügyi szolgáltatóknak, a bankoknak kell megfizetniük. Átutalás, beszedés és készpénzkifizetés után a fizető fél pénzforgalmi szolgáltatója köteles az illeték fizetésére. Postai csekkbefizetés esetén pedig a Magyar Posta fizet.

Hogy mibe kerül ez nekünk és vállalkozásunknak? Nem tudhatjuk előre. De meglehet, hogy néhány szolgáltató úgy dönt, megemeli szolgáltatásai díját. Így érdemes januártól odafigyelnünk milyen költségek szerepelnek bankszámlakivonatainkon.

Bár a törvény már elfogadásra került, hivatalosan a Magyar Közlönyben még nem hirdették ki, így a fenti adatok jelenleg csak tájékoztató jellegűek. Pontos információkat a törvény megjelenését követően tudunk közölni.

Dr. Kocsis Ildikó

ügyvéd


Dr. Kocsis Ildikó

ügyvéd

- - - - - - - - - -

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vegye figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

Kövessen bennünket itt is: