Még tavaly adtunk hírt arról, hogy egy 2012-es jogszabályváltozás miatt a társasházban élők kénytelenek lemondani a lépcsőházak, folyosók otthonosabbá tételéről, a virágok látványáról. A problémát a tűzrendészeti előírások módosítása generálta. Azóta a helyzet ismét változott. Melyek a most követendő szabályok a társasházak számára? Tehetünk cserepes virágot a lépcsőházakba?

Tűzvédelmi szabályok a társasházak esetén is

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló rendeletet 2012-ben két alkalommal is módosították. Az első tavasszal történt, amikor igen szigorú jogszabályt sikerült megalkotni.

Emiatt akár egy-egy folyosón elhelyezett cserepes virág is több tízezer forintjába kerülhetett a társasházi lakóknak.

Az előírások módosításának célja az volt, hogy a mindennapokban az épületek biztonságos használatát segítse elő.

Mi okozhat nehézséget a tűzoltóknak vagy a lakóknak egy társasházi tűz esetén?

Előfordulhat, hogy tűz üt ki egy társasház egyik lakásában. Nemrégiben is hallottunk ilyen híreket, láttunk kiégett, vagy robbanástól leomlott társasházakat, ahol a tűzoltók mentik az életet és a vagyont. Nem mindegy azonban, hogy a helyszínen mi várja a hős életmentőket.

A lépcsőházakban általában szűkebb járható útvonalak vagy esetleg szűkebb folyosók vannak. Az éppen égő lakásig nehezebben tudnak eljutni a lánglovagok, ha közben mindenféle holmit kell kerülgetniük. Kivéve, persze ha remek gátfutók és ez akár rossz látási körülmények között sem okozna nekik gondot. Na de félre a tréfával!

A folyosókon tárolt holmik nem csak a tűzoltóknak okozhatnak gondot, hanem a menekülő lakóknak is.

Ha éppen nagy füstben kell elhagyniuk lakásukat, nem láthatják pontosan, mit kell kikerülniük a gyors menekülés közben. Ezeket a körülményeket vették figyelembe a tűzvédelmi szabályok megalkotásánál.

Zöld lámpa a virágot kedvelőknek a társasházak esetén is?

A 2012. tavaszán szigorított előírásokat fél évvel később ismét módosították. A szabályozás újra életszerűbbé vált. Ez már nemcsak a tűz elleni védelmet biztosítja, de egyben az élhető lakókörnyezettől sem fosztja meg a lakásokban élők százezreit. A virágok ismét zöld utat kaptak, a lehetséges kereteket jobban meghatározták.

A rendeletben rögzítették, hogy milyen széles menekülő útvonalat kell szabadon hagyni. Az ezen kívüli területeken azonban nem tilos tárgyak, virágok elhelyezése.

Ez azonban nem azt jelenti, hogy a megfelelő szélességű folyosókon a jövőben bármi szabadon tárolható.

Fokozott tűz- és balesetveszély miatt továbbra sem tartható a lakáson kívül például szekrény, működő hűtőszekrény, fagyasztó, olyan tárgyak, melyek gátolják a tűzoltást, vagy nagymértékben hozzájárulnak a tűz, füst terjedéséhez. Természetesen olyan tárgyat sem tarthatunk a lakás előtt, ami eldőlve akadályozná a kiürítést, a tűzoltó munkáját.

Ismét szabad engedély nélkül virágot, babakocsit, biciklit tárolni a lépcsőházban, a közlekedőkön, de csak akkor, ha azt a megfelelő helyen tesszük.

Fontos például, hogy biciklit, babakocsit olyan helyen tároljunk, ahol menekülés nem történik, mint például a folyosók vége, ami nem vezet tovább. Virágot a lépcsőfokokon ne helyezzünk el, de nem tilos virággal díszíteni a lépcsőházak 1,95 méter magasság feletti részét, illetve azokat a területeket, melyek a meghatározott minimum szélességen (mely fő szabály szerint 1,10 méter) kívül esnek.


Dr. Kocsis Ildikó

ügyvéd

- - - - - - - - - -

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vegye figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

Kövessen bennünket itt is: