Vannak, akik főként a devizahitelek miatt szabadulnának lakásaiktól, de vannak olyanok is, akik kihasználva a lakáspiaci helyzetet, most alacsonyabb áron vásárolnának maguknak lakást. Érdemes jól átgondolni, ki mikor vesz és mikor ad el, mert a jövő évben módosulhat a lakásvásárlási illeték. 

Hogyan változna a lakásvásárlási illeték mértéke?

Egy törvénymódosítási tervezet szerint 2013-tól változnának a lakásvásárlási illetékek. Lássuk hogyan!

A lakásvásárlási illeték jelenleg 4 millió forintig 2 százalék, 4 millió forint felett 4 százalék. A jövő évre tervezett változás egységes 4 százalék lenne a teljes összeg után.

Kapnának-e lakásvásárlási illeték kedvezményt a fiatalok?

Bár jelenleg is van illeték kedvezmény a 35 év alattiak első lakás vásárlása esetén, azonban ennek összege maximum 40.000 Ft-ban van rögzítve. További feltétel még, hogy a megvásárolt lakás forgalmi értéke nem haladhatja meg a 8 millió forintot. A tervezet ezen a téren is változtatna.

Azoknál a fiataloknál, akik első lakásukat vásárolják meg és 35 év alattiak, 2013-tól az illeték összegének felét elengednék. Nem lenne maximálva az összeg, mint jelenleg. Az így megvásárolt lakás forgalmi értékét is 8-ról 15 millióra emelné meg a törvényhozó.

Így a fiatalok jobban járnak, ha kivárnak és nem az idei évre terveznek lakásvásárlást.

Mi a helyzet a kisebb lakásba költözőkkel?

A devizahitellel rendelkezők nagy része főként a mostani lakásától szeretne szabadulni és kisebbet venni, hogy a különbözetből adósságát törleszteni tudja. De vannak olyanok is, akik a fenntartási költségek csökkentése miatt keresnek kisebb méretű lakást. A tervezett módosítással ők kifejezetten jól járnának.

A mostani gyakorlat szerint a nagyobb lakásukat eladók és kisebbet vásárlók az ingatlan árak közötti különbség után illetéket fizetnek. Ezzel szemben ez változhat jövő évtől.

Ha valaki eladja a nagyobb lakását és egy éven belül olcsóbbat vesz, úgy a tervezet szerint az árkülönbözet miatt már nem kellene illetéket fizetnie.

Kinek érdemes még az idén ingatlant vásárolnia?

Annak érdemes az idén ingatlan adásvételi szerződéssel lakást vásárolni, aki nagyobbat szeretne venni, 35 év feletti és nem az első lakását vásárolja meg.

Az egységes illeték bevezetésével ők ugyanis rosszabbul járhatnak, ha jövőre halasztják a vásárlást.


Dr. Kocsis Ildikó

ügyvéd

- - - - - - - - - -

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vegye figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

Kövessen bennünket itt is: