Júliustól magasabb lehet a telefonszámlánk

Szerző: Dr. Kocsis Ildikó Dátum: Kategória: Adójog

Az utóbbi időben sok információt hallhattunk a telefonhívások utáni adó bevezetéséről. Július 1-től életbe lépett az erről szóló törvény is. Hogyan érinthet ez bennünket, mint magánszemélyeket vagy hogyan érintheti vállalkozásunkat? 

Egy kisebb vállalkozás havi telefonszámlája a következő évben akár 10 %-kal is megnövekedhet a legújabb adófajta bevezetése miatt. Lássuk mégis miért!

Mi a távközlési adó?

A távközlési adó egy olyan adófajta, melyet 2012. július 1-től minden olyan szolgáltatónak be kell fizetnie az állam kasszájába, aki távközlési szolgáltatást nyújt Magyarországon.

Mi az új adó alapja és mértéke?

A távközlési adó alapja egy adott hívószámról indított hívások időtartama, illetve egy adott hívószámról küldött üzenetek száma.

A távközlési adó mértéke hívásonként 2 forint minden megkezdett perc után. Az elküldött üzenetek után szintén 2 forintot kell fizetni. Az adó mértéke minden hívószámra, külön-külön vonatkozik.

Van-e maximuma az adónak?

Igen van. Az egy adott hívószámról indított hívások és küldött üzenetek utáni adó összege magánszemély előfizető esetén 2012-ben nem lehet több, mint 400 forint havonta. Ez az összeg 2013. január 1-től 700 forintra növekszik.

Vállalkozások esetében az adó havi maximális összege 2012-ben hívószámonként 1400 forint havonta. 2013. január elsejétől pedig 2500 forint terheli majd az egyes hívószámokat.

Van olyan hívás, ami adómentes lesz

Magánszemélyek esetében havonta 10 megkezdett perc adómentesen lebeszélhető.

Vannak olyan telefonhívások és üzenetek is, melyek után nem kell adót fizetni. Ilyen például a segélyhívás, az adománygyűjtő szám hívása vagy az adománygyűjtő számra küldött üzenet.

Mégis végül ki fizet?

A távközlési adót a távközlési szolgáltatóknak kell megfizetniük. Azonban már több szolgáltató jelezte, hogy ezt érvényesíteni fogja az ügyfelei felé, vagyis átterheli azt az előfizetőkre.

Érdemes tehát a telefon szolgáltatónknál utánajárni annak, hogy nekünk és főként vállalkozásunknak mibe is kerül az adó miatti szerződéses feltételek módosítása. Jó ha arra is figyelünk, hogy maximum csak az adó mértékével növekedjen havi kiadásunk, és az új adó miatti feltételek módosításába ne kerüljön további burkolt áremelés.

 

Dr. Kocsis Ildikó

ügyvéd

Címkék: , , , , ,

Trackback az Ön honlapjáról.

Dr. Kocsis Ildikó

Dr. Kocsis Ildikó a Budapesti Ügyvédi Kamara által bejegyzett magyar ügyvéd. Szakterülete a polgári jog, peres eljárások, társasági és gazdasági jog, ingatlanjog, munkajog.

Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda elérhetősége

  • Címünk: 1094 Budapest, Ferenc körút 39. IV/1.
  • Telefon/Fax: 06-1-266-66-21
  • Mobil: 06-30-692-93-92
  • E-mail: info(kukac)kocsis-iroda.hu
  • Ezt a honlapot a Budapesti Ügyvédi Kamarában bejegyzett Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda tartja fenn az ügyvédekre vonatkozó jogszabályok és belső szabályzatok szerint, melyek az ügyféljogokra vonatkozó tájékoztatással együtt a www.magyarugyvedikamara.hu honlapon találhatóak.