Vannak-e külön jogi szabályok a karácsonyi ajándékozásra? Visszakövetelhetők-e a már átadott karácsonyi ajándékok? Kell-e a karácsonyi ajándékok után illetéket fizetni? Mi történik, ha az ajándékba kapott háztartási gép hibás? A következő két cikkünkben a karácsonyi ajándékok jogi kérdéseit járjuk körbe.

Karácsonyi ajándékozás esetén is szerződésről van szó?

Rendszerint nem szerződésként gondolunk a karácsonyi ajándékozásra, de jogi szempontból az ajándékozás mindig szerződést is jelent az ajándékozó és a megajándékozott között.

Ennek keretében az ajándékozó az ajándék tulajdonjogát ingyenesen a megajándékozottra ruházza, aki az ajándékot átveszi.

Természetesen az esetek döntő többségében nem szükséges írásbeli szerződés a karácsonyi ajándékok átadásához. A jog főszabály szerint nem követeli meg az ajándékozási szerződés írásba foglalását, sőt még a szóbeli megállapodást sem. Ajándékozási szerződés ráutaló magatartással is létrejöhet. Ilyen például az ajándék kézből-kézbe történő átadása, vagy a karácsonyfa alatti elhelyezése és a megajándékozott általi felvétele. Ezek a gesztusok jogi szempontból teljességgel kifejezik az ajándékozási szerződés létrejöttét.

Vannak olyan karácsonyi ajándékok, amelyeknél nem lehet eltekinteni az írásbeli szerződéstől.

  • Ilyen például az ingatlan ajándékozása.
  • A gépjármű ajándékozásakor is szükséges az erről szóló teljes bizonyító erejű magánokirat a járműnyilvántartásban való átvezetéshez.

Visszakövetelhetők később a karácsonyi ajándékok? 

Nem csupán a nászajándék esetén, hanem akár a karácsonyi ajándékok visszakövetelésére is létezik jogi lehetőség. Ám a szokásos mértékű ajándék visszakövetelésének a törvény szerint sincs helye. A szokásos mértékű ajándéknál nem csupán az ajándék puszta értékét kell figyelembe venni. A megítéléshez lényeges, hogy a családban milyenek az ajándékozási szokások, az érintettek kapcsolata, és az esetleges egyéb körülmények is. Például előfordulhat, hogy egy családban karácsonykor a gépjármű vagy nagy értékű ékszer ajándékozása sem szokatlan.

Az ajándék visszakövetelésének a törvényben meghatározott okokból lehet helye.

  • Ilyen ok, ha a megajándékozott vagy vele együtt élő hozzátartozója az ajándékozó vagy közeli hozzátartozója rovására súlyos jogsértést követ el.
  • A meglévő ajándék visszakövetelésének helye lehet akkor is, ha az ajándékozást követően bekövetkezett változások miatt az ajándékozónak létfenntartása érdekében szüksége van az ajándékozott dologra. Ebben az esetben az ajándék akkor követelhető vissza, ha az ajándék visszaadása a megajándékozott létfenntartását nem veszélyezteti.
  • Az ajándék visszakövetelhető, ha a felek között a szerződéskötéskor (ajándékozáskor) volt olyan ismert feltevés, amelyre figyelemmel az ajándékozó az ajándékot adta, és e feltétel utóbb véglegesen meghiúsult. Karácsonyi ajándékok esetén nem jellemző, hogy az ünnepi alkalmon túl lenne olyan ismert feltétel, amelyre tekintettel az ajándékozó az ajándékot adja. Azonban nem lehet teljesen kizárni – különösen értékesebb ajándék esetén – hogy az ajándékozóban az örömszerzésen túl más várakozás is megfogalmazódik. A feltételnek a megajándékozott számára is ismertnek kell lenni. Ennek hiányában visszakövetelésre nincs mód akkor sem, ha a feltétel meghiúsul. Fontos, hogy csak olyan feltétel jöhet szóba, amely nélkül az ajándékozásra nem is került volna sor.

A karácsonyi ajándékozás jogi kérdéseit a következő cikkünkben folytatjuk. Akkor megnézzük, hogy mi a helyzet a karácsonyi ajándékok utáni illetékkel, vagy mi történik, ha hibás az ajándék. Ha semmiképpen sem szeretne lemaradni, iratkozzon fel Jogi Tájékoztató Hírlevelünkre.


Dr. Szabó Gergely

ügyvéd

- - - - - - - - - -

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vegye figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

Kövessen bennünket itt is: