Így karácsony közeledtével egyre többen szánnak időt karácsonyi ajándékvásárlásra. Akiknek kevesebb ideje van, az egyre inkább teret nyerő internetes vásárlással próbálják meg beszerezni meglepetéseiket. De akár terméket, akár szolgáltatást vásárolunk, előfordulhat, hogy az igazán fontos tudnivaló a szerződés apró betűs részében van?Mire figyeljünk oda?

Apró betűs feltételek, amire mindig érdemes odafigyelni

A tömegesen kötött szerződések esetén úgynevezett Általános Szerződési Feltételeket alkalmaznak. Ennel még nincs is semmi gond, mivel a törvényi előírások ezt lehetővé teszik.

A probléma az, ha mi ezeket nem ismerjük, nem győződünk meg arról, hogy számunkra is megfelelőek, elfogadhatóak. Valljuk be, így az ünnepek közeledtével egy-egy vásárlás esetén nem biztos, hogy mindig pontosan meggyőződünk a vásárlás feltételeiről.

Mi is pontosan az ÁSZF?

Az ÁSZF, vagyis az Általános Szerződési Feltételek rövidítése olyan szerződéses rendelkezéseket foglal magában, melyeket egyoldalúan határoz meg az, aki kibocsátja azt.

Vagyis a gyakorlatban ezt az eladó, szolgáltató, szállító állítja össze. Általános Szerződési Feltételeket találhatunk például az internetes webáruházak oldalán is.

De egy szerződés a felek kölcsönös akarata alapján, megegyezéssel kellene, hogy létrejöjjön. Hogyan lehetséges mégis, hogy létezhet ÁSZF, amit csak az egyik fél határoz meg?

A válasz a tömeges, sok ember részére történő szolgáltatásokban rejlik. Ekkor ugyanis nem lehetséges, hogy minden egyes személlyel külön-külön tárgyalják meg a szerződési feltételeket. Gondoljunk csak bele! Hogyan is nézne ez ki, amikor bankszámlát nyitunk, vagy az új lakáshoz megkötjük a gázszolgáltatóval a szerződést, esetleg éppen könyvet vásárolunk egy internetes könyváruházból?

Ezért van meg a törvényi lehetősége annak, hogy valaki ÁSZF alapján kössön szerződést.

Ne ijedjünk meg azonban, hiszen ilyen esetekben a törvény fogyasztóként fokozottan véd bennünket!

Hogyan kapunk védelmet?

Speciális fogyasztóvédelmi szabályoknak kell megfelelnie az Általános Szerződési Feltételeknek. Ha mégis megsértik ezeket a szabályokat, akkor bírósághoz fordulhatunk.

Az ÁSZF-ben foglaltak csak akkor válnak valóban a szerződés részévé, ha azokat fogyasztóként meg is tudjuk ismerni.

Vagyis követelmény, hogy ezeket a fogyasztók számára elérhető helyen kell közzétenni, például kifüggeszteni az üzletben, a cég honlapján elhelyezni, vagy akár külön tájékoztatóként átadni. A lényeg, hogy ahhoz bárki könnyedén hozzáférhessen, azt megismerhesse.

Fontos, hogy a szerződéskötés előtt megismerhessük ezeket a feltételeket és azokat el is fogadjuk.

Ezekkel a feltételekkel jó, ha tisztában vagyunk. Így ha a megvásárolt karácsonyi ajándék nem úgy sikerül, ahogy terveztük, tisztában leszünk azzal, hogy pontosan milyen lehetőségeink vannak, mit tehetünk ebben az esetben.


Dr. Kocsis Ildikó

ügyvéd

- - - - - - - - - -

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vegye figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

Kövessen bennünket itt is: