Bizonyára mindannyian emlékszünk a közel másfél éve bekövetkezett vörös iszap katasztrófára, amikor néhány magyarországi települést elöntött a vörös színű folyadék. Azóta is gyakran hallani a médiából, hogy milyen óvintézkedéseket tesznek, illetve terveznek az ilyen jellegű katasztrófák elkerülése érdekében. De vajon ez hogyan kapcsolódik a cégek, vállalkozások tevékenységéhez?

Még egy fizetendő hozzájárulás?

A Magyar Országgyűlés még a tavalyi év szeptemberében fogadta el a katasztrófavédelemről szóló törvény módosítását. A törvény 2012. január 1-én lépett hatályba és ezzel együtt egy új adónem is megjelent, a katasztrófavédelmi hozzájárulás.

Mi is az a katasztrófavédelmi hozzájárulás?

A törvény alapján a veszélyes anyaggal foglalkozó üzemek, a küszöbérték alatti üzemek üzemeltetői, valamint veszélyes áruk tárolását, gyártását és feldolgozását végző gazdálkodó szervezetek az idei évtől kötelesek katasztrófavédelmi hozzájárulást fizetni. Vagyis minden olyan vállalkozás, amely veszélyes lehet a környezetére hozzá kell, hogy járuljon az ilyen típusú események megelőzéséhez, kezeléséhez.

Kinek nem kell fizetnie?

Nem kell ilyen típusú hozzájárulást fizetnie az állami és önkormányzati szerveknek valamint olyan vállalkozásoknak, akik kizárólag olyan mennyiségben tárolnak veszélyes árukat, amely a lakosság részére történő kiszolgáláshoz szükséges. Abban az esetben sem kell fizetni, ha a vállalkozás tavalyi nettó árbevétele nem érte el az 50 millió forintot.

Mekkora a hozzájárulás összege?

A katasztrófavédelmi hozzájárulás összege a veszélyes tevékenységgel összefüggésben keletkezett éves nettó árbevétel 0,1 %-a. Ezt lehet csökkenteni a jövedéki adó és az energiaadó összegével. A hozzájárulást két részletben kell megfizetni. Az első részletet június 30-ig kell rendezni, mely 40%-a az éves befizetett összegnek és ezzel egyidejűleg kell nyilatkozni az éves hozzájárulás összegének megállapításáról. A második, fennmaradó részlet december 31-ig esedékes.

Van-e lehetőség visszatérítésre?

Igen van. Amennyiben az adott vállalkozás olyan műszaki intézkedéseket vagy veszélyeket csökkentő beruházásokat hajt végre, melyek csökkentik a katasztrófák bekövetkeztét vagy lakossági riasztórendszert építenek ki, megfelelő dokumentációval kérhetik a hozzájárulás egy részének visszatérítését.

Nem elég befizetni, adminisztrálni is kell!

Érdemes figyelni, mert nem elég befizetni a hozzájárulást. 2012. március 31-ig minden érintett vállalkozásnak bejelentési kötelezettsége van a hatóság felé. Erre egy formanyomtatványon van lehetőség.

Aki elmulaszt bejelentkezni vagy elmulasztja a veszélyes tevékenysége után a hozzájárulást megfizetni, azt akár 10 millió forintig terjedő bírsággal is sújthatják. A hozzájárulás adók módjára behajtható kötelezettségnek minősül. Vagyis azt későbbiekben az Adóhatóság követelheti, ha nem teljesítik.


Dr. Kocsis Ildikó

ügyvéd

- - - - - - - - - -

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vegye figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

Kövessen bennünket itt is: