A minap éppen munkaügyi témában próbáltam némi információhoz jutni a munkaüggyel kapcsolatos hivatalos szervek honlapjain, az információk mellett azonban a szervezeteket érintő anomáliára is rábukkantam. Hirtelen egy „Ki kicsoda a munkaügyek területén” vetélkedőben éreztem magam. Első ránézésre ugyanis nem igazán lehet kiigazodni azon, hogy a különböző munkaüggyel foglalkozó hivatalos szervek tulajdonképpen mivel is foglalkoznak. Nézzük, hogy miért is!

Mi az, ami elsőre megtévesztő a munkaügyek kapcsán?

Természetesen én is az egyik legnépszerűbb keresőbe ütöttem be a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) kifejezést. Az Országos Munkaügyi és Munkavédelmi Főfelügyelőség (OMMF) neve 2012-től erre változott. Meglepődve tapasztaltam, hogy a Nemzeti Munkaügyi Hivatalnak különálló oldala nincs, csak egyes részeinek oldalát ajánlotta fel számomra a kereső. Ráadásul a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat logója minden érintett oldalon szerepel, így hát elkezdődött a „Ki kicsoda” vetélkedő.

Mi is a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat és mi a feladata?

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatot (NFSZ) a www.afsz.hu oldalon érhetjük el. Ez nyilván abból adódik, hogy korábbi nevén ezt az intézményt Állami Foglalkoztatási Szolgálatnak (ÁFSZ) nevezték.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat szervezetrendszere a Nemzeti Munkaügyi Hivatalból, a munkaügyi központokból, valamint a munkaügyi kirendeltségekből áll.

Ezért is találkozhatunk az NFSZ logójával a többi szervezet honlapján is. Ez tehát senkit ne tévesszen meg!

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálathoz főként a foglalkoztatáspolitikai ügyek tartoznak és álláskeresők, munkaadók számára találhatunk értékes információkat oldalukon. Itt találhatjuk meg az ország különböző területein lévő illetékes munkaügyi központok és kirendeltségek elérhetőségeit is.

Mi a Nemzeti Munkaügyi Hivatal?

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal foglalkoztatáspolitikai, munkavédelmi, munkaügyi, szak- és felnőttképzési feladatokat ellátó központi hivatal.

Önálló honlapon érhetjük el a Munkaügyi és Munkavédelmi Igazgatóságot a www.ommf.gov.hu oldalon. Vagyis ebben az esetben is a neve változott a szervezetnek, az elérhetőségi linkje még a régi. A Nemzeti Munkaügyi Hivatal ezen része foglalkozik a munkavédelemmel, munkaügyekkel. Vagyis ide kell bejelentenünk, ha munkavállalónkat baleset érte és innen jöhetnek hozzánk munkaügyi ellenőrzésre is.

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal másik önálló szervezete a Szakképzési és Felnőttképzési Intézet, melyet szintén önálló honlapon érhetünk el a www.nive.hu oldalon. Ez a szervezet foglalkozik a különböző szakképzésekkel, képzésekkel.

Remélem, a fenti információkkal segítségére tudok lenni abban, hogy Ön nyertesen kerüljön ki a „Ki kicsoda” vetélkedőből, és Önnek már nem kelljen hosszasan keresgetnie az éppen aktuális munkaügyéhez tartozó hivatalt.


Dr. Kocsis Ildikó

ügyvéd

- - - - - - - - - -

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vegye figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

Kövessen bennünket itt is: