Ki védi meg a munkavállalók jogait? Ma is a munkáltatónak kell figyelnie arra, hogy a munkavállalók érdekeit képviseli-e valaki a munkahelyen? Mit és hogyan köteles a munkáltató biztosítani? Mi kötelezi erre? Mi az, hogy üzemi tanács és üzemi megbízott?

A Munka Törvénykönyvében rögzített szabályokkal a jogalkotó nem csupán a két fél, a munkáltató és a munkavállaló jogait és kötelezettségeit szabta meg. Létrehozta azt a szervezetet, funkciót is, amivel biztosítani akarja, hogy a munkavállalók a fontos döntésekben is képviseltethessék magukat.

Gondolhatnánk, hogy a szakszervezetek azok, amelyek a munkavállalók képviseletére hivatottak. Igen, valóban a munkavállalók tömörülhetnek szakszervezetekbe, melyek az ő érdekeiket képviselik, kiharcolják a számukra kedvező megoldásokat, juttatásokat.

 A törvény azonban a szakszervezeteken túl létrehozta az üzemi tanácsot, vagy üzemi megbízottat is. De kik is ők és milyen feladatuk van?

Az üzemi tanács, vagy üzemi megbízott egy adott munkahelyen megválasztott munkavállalókból álló testület, vagy egy munkavállaló. Szerepe, hogy a döntés hozatalban részt vegyen, képviselje a munkavállalókat, illetve a fontos döntésekről tájékoztatást nyújtson munkatársai részére.

 Mi a különbség a szakszervezet és az üzemi tanács között?

Míg a szakszervezet létrehozása nem kötelező, addig a jogszabályban előírt feltételek esetén az üzemi tanács, vagy üzemi megbízott megválasztása igen.

A szakszervezet jogosult akár sztrájkot is hirdetni annak érdekében, hogy követeléseinek érvényt szerezzen. Ugyanerre az üzemi tanács, üzemi megbízott már nem jogosult.

Ugyanazon szakszervezet akár több munkáltatónál is jelen lehet, gondoljunk csak a Vasutasok Szakszervezetére, vagy a Pedagógus Szakszervezetre és még sorolhatnám.

Ezzel szemben az üzemi tanács, vagy üzemi megbízott mindig csak egy adott munkahelyre rendelkezik jogosítványokkal, nem lehet a működését kiterjeszteni több munkáltatóra.

 Kötelező üzemi tanácsot választani?

Üzemi tanácsot a következő esetben kötelező választani:

minden olyan munkáltatónál, illetve egy adott munkáltatónak minden olyan önálló telephelyén, ahol a munkavállalók száma meghaladja az 50 főt.

 Hol kötelező az üzemi megbízott választása?

 Erre a kérdésre, és a témával kapcsolatos fontos szabályokra is megadom a választ hamarosan megjelenő könyvemben, melynek címe:

 „Hogyan éljünk túl munkaadóként – Kivezető út a munkajog dzsungeléből”

 A könyvből megismerheti a Munka Törvénykönyve fontos rendelkezéseit. Ne a bonyolult érthetetlen paragrafusokra gondoljon!

 A kiadvány könnyű, humorral fűszerezett és ÉRTHETŐ nyelven tárja fel a munkajog kusza és szövevényes területét.

 Az előrendeléshez és a részletekért látogasson el az alábbi oldalra!

http://www.megbizhatougyvediiroda.hu/hu/kiadvanyaink.html


Dr. Kocsis Ildikó

ügyvéd

- - - - - - - - - -

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vegye figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

Kövessen bennünket itt is: