A gazdasági élet szereplőivel gyakran előfordul, hogy valamilyen ügyben jogi tanácsot kell kérniük. De mégis kihez fordulhatnak ilyen jellegű tanácsért és ki jogosult ilyen jellegű tanácsot adni?

Mindennapi beszélgetéseink során előszeretettel használjuk akár egymás szinonimáiként is a jogász és ügyvéd kifejezéseket.

Kit nevezünk jogásznak?

Jogásznak nevezzük azt a személyt, aki Magyarországon a jogi egyetemet elvégezte. A jogász azonban még nem végezhet önállóan jogi munkát. Ehhez szüksége van még 3 éves szakmai gyakorlatra. Ez után még a jogi szakvizsgát is sikeresen kell teljesítenie. A jogi szakvizsga sikeres teljesítése után folytathatja pályáját a szakvizsgázott jogász ügyvédként, jogtanácsosként, bíróként, ügyészként.

Hogyan válhat valakiből ügyvéd?

Ha a jogász sikeresen letette jogi szakvizsgáját és úgy dönt, hogy ügyvédként szeretne tevékenykedni, akkor szükséges, hogy bejelentkezzen a területileg illetékes ügyvédi kamarába és letegye az ügyvédi esküt. A kamarába való bejelentkezés egyik feltétele az ügyvédi felelősségbiztosítás megkötése.

Ki végezhet jogi tanácsadást, jogi tevékenységet?

A jogi szolgáltatási tevékenység, jogi tanácsadás ellenérték fejében történő rendszeres ellátását kizárólag ügyvéd jogosult végezni. Ezen kívül az ügyvéd az, aki ügyfeleket képviselhet, büntetőügyben védelmet láthat el, szerződést, beadványt, okiratot készíthet, letéteket kezelhet.

Miért fontos ezt tudni?

Ahhoz, hogy egy felmerülő jogi problémát megnyugtatóan meg tudjunk oldani, fontos lehet, hogy a megfelelő szakemberhez forduljunk.

Sokba kerülhet vállalkozásunknak egy nem megfelelő jogi tanács.


Dr. Kocsis Ildikó

ügyvéd

- - - - - - - - - -

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vegye figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

Kövessen bennünket itt is: