Mi az első fontos teendő, mikor új munkatársat szeretnének felvenni? Még mielőtt elindul a toborzás, a munkáltatónak pontosan tisztában kell lennie mindennel? Hogy szólhat az álláshirdetés? Miért van ennek jelentősége? Hogyan kapcsolódik ehhez az egyenlő bánásmód?

Mit kell a munkáltatónak előre tudnia, ha új munkatársat keres?

Új munkatárs keresésénél a munkáltatónak előre tisztáben kell lennie a következőkkel:

  • milyen feladatokat kellene az új kollégának megoldani,
  • milyen szakképzettséggel, képességekkel kell majd rendelkeznie,
  • hol helyezkedik el a munkafolyamatokban,
  • milyen feltételrendszerrel szeretnék vagy tudják alkalmazni?

Igen, mindezt előre ismerni kell. Ez bizony azt is jelenti, hogy a későbbi munkaszerződés és munkaköri leírás is készen kell, hogy legyen, legalább a munkáltató fejében. Enélkül ugyanis később sem születhet majd olyan dokumentum, mely valóban a cég érdekeit képviseli, védi.

No persze, egy-egy szerződés a két fél közös megegyezésén alapul, de a főbb pontokkal már az elején is tisztában kell lenni.

Egyszóval, a munkatárs keresés mindig a munkáltató döntésével indul el, ami már a későbbi munkaviszony lényeges elemeit is magában kell, hogy foglalja.

Azonban van még egy másik igen lényeges dolog is, melyre végképp nem gondol a legtöbb munkáltató. Hogy mire is?

Az egyenlő bánásmód

Az egyenlő bánásmód követelményének betartása a munkáltatók részére is kötelező.

Miben nyilvánul ez meg?

A munkavállalók, de már egy-egy állásra jelentkező pályázók között sem tehető önkényes különbségtétel még az álláshirdetésben sem. Nem tehető különbség aszerint, hogy az illető milyen vallású, milyen nemzetiségű vagy származású, melyik nemhez tartozik, mi az anyanyelve, milyen az egészségi állapota, életkora, szexuális beállítottsága, politikai nézete, családi állapota.

Ez persze nyilván nem jelenti azt, hogy bizonyos ésszerű, a munkához, a feladatokhoz vagy a munkáltatóhoz kapcsolódó különbségeket ne lehetne figyelembe venni.

Fontos azonban, hogy a megkülönböztetést csakis a munka jellege, természete indokolhatja, és az is csak olyan mértékben, hogy a megkülönböztetés még arányos legyen.


Dr. Kocsis Ildikó

ügyvéd

- - - - - - - - - -

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vegye figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

Kövessen bennünket itt is: