Mi az első fontos teendő, mikor új munkatársat szeretnének felvenni? Még mielőtt elindul a toborzás, a munkáltatónak pontosan tisztában kell lennie azzal, hogy milyen feladatokat kellene az új kollégának megoldani, milyen szakképzettséggel, képességekkel kell majd rendelkeznie, hol helyezkedik el a munkafolyamatokban, milyen feltételrendszerrel szeretnék vagy tudják alkalmazni?


Igen, mindezt előre ismerni kell, és ez bizony azt jelenti, hogy a későbbi munkaszerződés és munkaköri leírás is készen kell, hogy legyen, legalább a munkáltató fejében. Enélkül ugyanis később sem születhet majd olyan dokumentum, mely valóban a cég érdekeit képviseli, védi.

No persze, egy-egy szerződés a két fél közös megegyezésén alapul, de a főbb pontokkal már az elején is tisztában kell lenni.

Egyszóval a munkatárs keresés mindig a munkáltató döntésével indul el, ami már a későbbi munkaviszony lényeges elemeit is magában kell, hogy foglalja.

Azonban van még egy másik igen lényeges dolog is, melyre végképp nem gondol a legtöbb munkáltató. Hogy mire is?

Az egyenlő bánásmód követelményének betartása a munkáltatók részére is kötelező.

Miben nyilvánul ez meg?

Abban, hogy a munkavállalók, de már egy-egy állásra jelentkező pályázók között sem tehető önkényes különbségtétel aszerint, hogy az illető milyen vallású, milyen nemzetiségű vagy származású, melyik nemhez tartozik, mi az anyanyelve, milyen az egészségi állapota, életkora, szexuális beállítottsága, politikai nézete, családi állapota.

Ez persze nyilván nem jelenti azt, hogy bizonyos ésszerű, a munkához, a feladatokhoz, vagy a munkáltatóhoz kapcsolódó különbségeket ne lehetne figyelembe venni. Fontos azonban, hogy a megkülönböztetést csakis a munka jellege, természete indokolhatja, és az is csak olyan mértékben, hogy a megkülönböztetés még arányos legyen.

Szeretne még többet megtudni arról, hogy munkáltatóként mire figyeljen?

Rendelje meg előrendelésben a „Hogyan éljünk túl munkaadóként – Kivezető út a munkajog dzsungeléből” című könyvet.

A kiadvány könnyű, humorral fűszerezett és ÉRTHETŐ nyelven tárja fel a munkajog kusza és szövevényes területét.

Az előrendeléshez és a részletekért kattintson ide!

http://www.megbizhatougyvediiroda.hu/hu/kiadvanyaink.html

A megbízható jogi képviselő: www.megbizhatougyvediiroda.hu

Dr. Kocsis Ildikó

ügyvéd

Dr. Kocsis Ildikó Ügyvédi Iroda

 


Dr. Kocsis Ildikó

ügyvéd

- - - - - - - - - -

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vegye figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

Kövessen bennünket itt is: