A cégek különböző tevékenységéből adódóan, akár egy irodában is előfordulhat, hogy valamelyik munkavállaló balesetet szenved. Mégis mire kell figyelnie egy vállalkozásnak a munkabalesetekkel kapcsolatban? Tényleg kötelező munkavédelmi szakembert foglalkoztatni? 

Minden vállalkozás tevékenysége más és más. Van, aki a munkavállalói számára veszélyesebb tevékenységet végez, gondoljunk csak egy építéssel foglalkozó cégre. De az irodai munkának is lehetnek veszélyei. Ezeknek a veszélyeknek a kezelése és megelőzése miatt van szükség minden vállalkozásnál munkavédelmi felelősre.

Mitől függ, hogy egy vállalkozás tevékenysége mennyire veszélyes?

A vállalkozások tevékenységük alapján három veszélyességi osztályba sorolhatóak az ide vonatkozó jogszabály alapján.

Például az I. veszélyességi kategóriába tartozik az a cég, aki építéssel foglalkozik. II-es kategóriába például az élelmiszergyártással foglalkozó cégek, III-as osztályba az üzletviteli tanácsadással foglalkozó cégek is beletartoznak.

Kötelező-e munkavédelmi szakember foglalkoztatása?

A fő szabály, hogy igen. Az adott vállalkozás a veszélyességi kategória és a foglalkoztatottak létszáma alapján munkavédelmi szakképesítéssel rendelkező személyt köteles meghatározott időtartamban foglalkoztatni.

Van-e kivétel ez alól?

A legfeljebb 9 fő munkavállalót foglalkoztató vállalkozás esetén vagy az II. és III. veszélyességi kategóriába sorolható, 50 főnél kevesebb munkavállalót foglalkoztató vállalkozás esetén külön munkavédelmi szakember nem kötelező. Ebben az esetben kijelölhetünk egy munkavállalót is, aki az adott munkavédelmi feladatokat ellátja, amennyiben rendelkezik megfelelő szakmai tapasztalattal, jártassággal.

A cégen belül a munkavédelmi szakember kijelölése a munkáltató feladata, mint ahogy az is, hogy az adott tevékenységet a megfelelő veszélyességi osztályba besorolja.

Mi a teendő, ha mégis bekövetkezett a baj?

Amennyiben egyik munkavállalónkat munkahelyi baleset éri, úgy a helyszínen szemlét kell tartani. Ennek eredményét meghatározott módon, jegyzőkönyvben, szükség szerint rajzon, fényképen, videofelvételen is rögzíteni kell. Emellett a balesetről információval rendelkező munkavállalókat meg kell hallgatni.

Minden vállalkozásnak érdemes a tevékenységére szabottan elkészíteni munkavédelmi szabályzatát, bevonni egy külső szakembert vagy kijelölni egy munkavállalót a munkavédelmi feladatokra. Így könnyebben megelőzhetőek a munkahelyi balesetek, vagy ha már bekövetkezett, gyorsabban és egyszerűbben kezelhetőek.

Dr. Kocsis Ildikó

ügyvéd


Dr. Kocsis Ildikó

ügyvéd

- - - - - - - - - -

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vegye figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

Kövessen bennünket itt is: