2024. tavaszán és nyár elején ismét változások történtek a kötelező jótállás szabályaiban. Módosultak a jótállási idők és a kötelező jótállás egyéb szabályai is. Itt vannak a legfontosabb változások!

Változott a kötelező jótállás ideje

Az egyik legfontosabb változás a kötelező jótállás szabályaiban a jótállási idők változása. Korábban három kategória létezett a termék vételárától függően.

2024. májusától megszűnt az 1 éves kötelező jótállási időt előíró kategória, amely a 10.000,-Ft-ot elérő, de 100.000,-Ft-ot meg nem haladó termékekre vonatkozott. Ez a változás a fogyasztóknak kedvező.

Ezentúl a legrövidebb kötelező jótállási idő 2 év. Ez a 10.000,-Ft-ot forintot elérő, de 250.000,- forintot meg nem haladó eladási árú termékekre vonatkozik. A 250.000,-Ft-nál drágább termékeknél megmaradt a 3 éves kötelező jótállási idő.

A kötelező jótállás termékkörének pontosítása

A jogszabályváltozás következtében módosításra került azoknak a termékeknek a köre, amelyekre a kereskedők kötelesek jótállást biztosítani a fogyasztóknak.

A módosítást követően külön kormányrendelet sorolja fel azokat a termékcsoportokat, termékeket, amelyekre legalább 10.000,-Ft eladási ár esetén kötelező jótállás vonatkozik.

A módosítás egyrészt a már eddig is kötelező jótállás alá eső termékcsoportokat érintette. Több termékcsoport esetén a kötelező garancia alá eső termékek példálózó felsorolásába bekerültek olyan termékek is, amelyek eddig nevesítve nem szerepeltek. Például a villamos energiával működtetett konyhai kisgépek felsorolásában korábban nem szerepelt nevesítve a kávédaráló, a turmixgép, a tejhabosító. Az egészségmegőrző és gyógyászati termékek között korábban nem szerepelt nevesítve az elektromos fogkefe. Ezek, és még további termékek kifejezetten felsorolásra kerültek a kötelező jótállással érintett termékek között.

Újabb termékeknél kötelező a garancia, míg van, aminél már nem

Volt olyan változás is, amely bővítette a kötelező jótállásos termékek körét.

  • Új termékkategóriaként jelent meg a kedvtelésből tartott állatok villamos energiával működtetett felszerelése. Különösen például az etető, itató, szőrnyírógép, nyakörv, ajtó, nyomkövető, alomtálca.
  • A módosítást követően kiterjed a kötelező jótállás minden villamos energiával működtetett 10.000 forintnál drágább játékra, míg korábban csak a játék hoverboard, a játék elektromos roller, és a játék drón tartozott kötelező jótállás alá.
  • Megszűnt a jogszabályon alapuló jótállási kötelezettség a nemes és félnemes szőrmésbőrből készült szőrmeruházati termékek esetén.

A jótállási jegyet érintő változások

A jogszabálymódosítás pontosította a jótállási jegy átadására vonatkozó szabályokat. A jótállási jegyet a módosítás alapján fogyasztási cikkel együtt vagy – távollévők között kötött szerződés esetén – legkésőbb a fogyasztási cikk átadását vagy üzembe helyezését követő napon kell a fogyasztó rendelkezésére bocsátani.

A korábbi szabályok a jótállási jegy elektronikus formában való átadását minden esetben lehetővé tették.

Az új szabályok alapján a módosítást követően a vállalkozásnak csak távollévők közötti szerződés esetén van lehetősége arra, hogy elektronikus úton küldje meg a jótállási jegyet.

Például internetes vásárlás, telefonos megrendelés esetén elektronikusan is küldhető a jótállási jegy.

Ha az elektronikus jótállási jegyet a vállalkozás nem közvetlen megküldéssel (pl. e-mailhez csatoltan) adja át a fogyasztónak, hanem annak letöltését teszi lehetővé, akkor biztosítania kell, hogy a jótállási jegy a jótállási idő végéig bármikor letölthető legyen.

Az elektronikus formában átadott jótállási jegyen már nem kell szerepelnie a kiállító elektronikus aláírásának. Ez egyszerűsíti a vállalkozások számára a jótállási jegyek elektronikus küldését.

Újabb javítás helyett csere vagy pénzvisszatérítés

Továbbra is érvényes az a szabály, hogy ha a jótállási időtartam alatt a fogyasztási cikk 3 alkalommal történő kijavítást követően ismét meghibásodik, a vállalkozás köteles a fogyasztási cikket 8 napon belül kicserélni. Ettől csak a fogyasztó kérésére lehet eltérni.

Ha a kicserélésre nincs lehetőség, akkor a vételárat 8 napon belül vissza kell téríteni a fogyasztónak. A vételár visszatérítésénél elsődlegesen a jótállási jegyen kötelezően feltüntetendő vételár összegét kell figyelembe venni. Ennek hiányában pedig a fogyasztó által bemutatott, a termék ellenértékének megfizetését igazoló bizonylaton feltüntetett árat kell visszatéríteni.


Dr. Szabó Gergely

ügyvéd

- - - - - - - - - -

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vegye figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

Kövessen bennünket itt is: