A követelések behajtásával kapcsolatos egyik lényeges eljárás mára gyökeresen megváltozott. Míg korábban bíróság előtt indíthattunk eljárást a követelés érvényesítésére, ma már ezek nagy részét közjegyzők intézik. Ez a fizetési meghagyás kibocsátása iránti eljárásokra igaz. Az új rendszer célja a gyorsaság és ezzel együtt a hatékonyság növelése, melyet ma már a gyakorlatban is tapasztalhatunk. De mi is a fizetési meghagyás, röviden FMH?

A fizetési meghagyás

Törvényi rendelkezés alapján az 1 millió forintot meg nem haladó követelésünket fizetési meghagyásos eljárásban kell érvényesítenünk, míg ha ennél nagyobb a követelés, akkor dönthetünk arról, hogy fizetési meghagyással vagy rögtön a bíróság előtti peres eljárással próbáljuk meg a követelést behajtani.

Vagyis 1 millió forintig, ha a feltételek fennállnak, akkor nem peres eljárást kell kezdeményeznünk, hanem FMH kibocsátását. Korábban ezt is a bíróságoknál tehettük meg, mára azonban a rendszer megváltozott, és közjegyzők döntenek ezekben az ügyekben.

Számít a gyorsaság

Az eljárás ezzel gyorsabbá is vált, hiszen akár már 3 munkanap alatt is megtörténhet, hogy az adós megkapja a hivatalos iratot, hogy tartozását fizesse ki.

Na de ne szaladjunk ennyire előre.

Fizetési meghagyást abban az esetben lehet kibocsátani, ha az adósnak Magyarországon ismert lakóhelye, tartózkodási helye, székhelye, telephelye, képviselete van.

A közjegyző eljárását kezdeményezhetjük elektronikusan vagy papíron benyújtott kérelem alapján is.

  • Arra azonban figyelnünk kell, hogy a gazdasági élet szereplői közül a jogi személyek számára kötelezően az elektronikus forma van előírva, melyet legcélszerűbb ügyvéden keresztül intézni, hiszen csak elektronikus aláírással és időbélyegzővel tehető meg. Vagyis nem arról van szó, hogy egy egyszerű e-mailben küldjük el a kérelmünket. Az elektronikus úton benyújtott kérelmeket egy rendszer véletlenszerűen osztja szét az ország egész területén, így előre nem tudhatjuk, hogy melyik közjegyzőhöz kerül a beadványunk.
  • A magánszemélyek személyesen is benyújthatják igényüket, ebben az esetben ők választhatják ki, hogy a közjegyzők közül kit részesítenek előnyben.

Mire kötelez a fizetési meghagyás?

A fizetési meghagyást a közjegyző az adósnak fogja megküldeni és tartalmazni fogja, hogy ki és milyen összegre, miért nyújtotta be. Ezen túl egy felhívást is tartalmaz, hogy az adós a tartozást 15 napon belül fizesse meg a járulékokkal, kamattal és az eljárási költségekkel együtt.

Mi a helyzet, ha a fizetési meghagyásban szereplő követelés nem jogos?

Ebben az esetben az adós 15 napos határidő alatt ellentmondással élhet. Természetesen az ellentmondást meg kell indokolni, illetve ha időközben az adós a tartozást már rendezte, akkor ezt is igazolnia kell. Ha az adós időben élt ellentmondással, akkor az eljárás a bíróság előtt folytatódhat.


Dr. Kocsis Ildikó

ügyvéd

- - - - - - - - - -

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vegye figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

Kövessen bennünket itt is: