A minap egy konferencián tartottam előadást. Egy résztvevő cégvezető jelezte, hogy ő bizony úgy hallotta, hogy megszüntették az alkalmi munkavállalás lehetőségét, hiszen megszüntették a kiskönyvet. Az biztos, hogy az ezzel kapcsolatos szabályozás 2010. április 1-től változott, de ezzel tényleg megszánt az alkalmi munka? Vége az ezzel kapcsolatos egyszerűbb szabályoknak?

Megszűnt az alkalmi munka?

Nézzük meg röviden, hogy miről is van szó. Lehet-e még egyszerűen munkát vállalni, vagy foglalkoztatni?

Korábban bizonyos korlátok között írásbeli munkaszerződés nélkül is lehetett munkát vállalni az úgynevezett alkalmi munkavállalói könyvvel, rövid nevén AM könyvvel.

Ennek az volt a lényege, hogy meghatározott ideig, maximum 5 egymást követő napig, 1 hónapon belül legfeljebb 15, míg 1 éven belül összesen nem több, mint 90 napig lehetett munkát vállalni az alkalmi munkavállalói könyvvel. Ekkor úgynevezett közteherjegyek beragasztásával fizette meg a munkáltató a szükséges járulékokat.

Mi az alkalmi munkavállalás új szabálya?

2010. április 1-től azonban már nem alkalmazhatóak az AM könyvek, helyette az egyszerűsített foglalkoztatással kell megismerkedniük a munkaerő piac résztvevőinek.

Az alkalmi munkát az új szabályok szerint is meghatározott keretek között lehet végezni és meghatározott időtartamban. Ez a korábbival megegyezik, vagyis maximum 5 egymást követő napig, 1 hónapon belül legfeljebb 15, míg 1 éven belül összesen nem több, mint 90 napig alkalmazható.

Munkaszerződés alkalmi munka esetén is

Az alkalmi munkavállalói könyv helyett fő szabály szerint most már az alkalmi munkát végző személlyel is írásban kell munkaszerződést kötni, csakúgy, mint bármely egyéb munkaviszonynál.

Mégis van különbség, hiszen alkalmi munka esetén egy a törvényben meghatározott egyszerűsített munkaszerződést köthetünk. A pontos szerződést az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló 2009. évi CLII. törvény melléklete tartalmazza.

Ezt az új egyszerűsített szerződést sem kell azonban mindenkivel megkötni, hiszen ha az alkalmi munka kevesebb, mint 5 naptári napra szól, akkor elegendő szóban megegyeznünk és jelenléti ívet vezetnünk. Természetesen a hatósághoz történő bejelentés ekkor sem maradhat el.

A korábbi közteherjegyek is megszűntek, az új szabályok szerint már a munkáltatónak kell teljesítenie az adók, egyéb terhek befizetését. Ennek szabályai is eltérhetnek azonban az általános, egyéb munkaviszonyok esetén érvényes szabályoktól, melyeket szintén a 2009. évi CLII törvényben találhatunk meg részletesen.

Az alkalmi munka tehát továbbra is fennálló lehetőség, azonban más formában, részben más szabályokkal. Amennyiben akár munkáltatóként, akár munkavállalóként érintett valaki, mindenképpen érdemes utánanézni a részletes feltételeknek, melyet akár az Állami Foglalkoztatási Szolgálat internetes oldalán, a www.afsz.hu oldalon is megtehetünk. Egyszerűbb, vagy bonyolultabb lett az életünk az új szabályoknak köszönhetően? Az idő talán megadja majd a választ…


Dr. Kocsis Ildikó

ügyvéd

- - - - - - - - - -

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vegye figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

Kövessen bennünket itt is: