A jelenlegi gazdasági helyzetben bizony előfordul, hogy valaki eladni kényszerül egy vagyontárgyat, ingatlant, amihez nagyon kötődik. Vajon ekkor véglegesen búcsút kell mondania kedvenc tulajdonának? Esetleg van valami esély, hogy egyszer még visszakapja? Lehet, ezt jogilag biztosítani? Létezik visszavásárlási jog?

A visszavásárlási jog létezik

Lehetséges, hogy egy eladni kényszerült vagyontárgyat később visszavásároljon eredeti tulajdonosa. A módjáról a visszavásárlási jog szabályai rendelkeznek.

A visszavásárlási jog nem más, mint a korábbi eladó részére kiköthető jog. Ez alapján az eladó a felek által meghatározott feltételekkel egy meghatározott időtartamon belül visszavásárolhatja az eladott vagyontárgyát.

Ráadásul ehhez már nem kell újból a jelenlegi tulajdonos hozzájárulása. Elegendő, hogy a korábbi eladó nyilatkozik felé, hogy most szeretné újból megkapni a régi tulajdonát.

  • Nagyon lényeges feltétel, hogy ezt a jogot csak írásban lehet érvényesen kikötni és csak akkor, amikor a dolgot eladják, később már nem.
  • Másik lényeges követelmény, hogy a visszavásárlásra fennálló időtartam csak határozott lehet. Csak egy pontosan meghatározott időpontig állhat fenn az eladónak ez a jogosultsága, mely 5 évnél hosszabb nem lehet.

Ha nem kötöttek ki határidőt a szerződésben

Ekkor sincs nagy gond, hiszen így a törvény szerinti 5 éves határidő lesz irányadó.

Az eladó 5 éven belül tudja a visszavásárlási jog alapján újra megszerezni a tulajdonjogot.

Milyen áron lehet ismét tulajdonos az eladó?

Alapesetben a visszavásárlási ár megegyezik az eredeti vételárral, vagyis azzal, amit az eladó korábban kapott.

Természetesen vannak bizonyos módosító tényezők. Lehet, hogy például az eladott ingatlant időközben az új tulajdonos felújította. Ilyen esetben nem lenne méltányos vele szemben, ha ezért nem kapna cserébe semmit.

Az eredeti vevő a visszavásárlási áron felül követelheti azt az összeget is, amivel a dolog időközben gyarapodott, értékesebb lett.

Egy példával megvilágítva, ha az eladott ingatlant a korábbi vevő 20 millió forintért vette meg, és ezután hozzáépített egy garázst, aminek az értéke 1 millió, akkor a visszavásárláskor nem csak a 20 milliót, de a garázsért az 1 milliót is ki kell fizetnie a régi tulajdonosnak.

Az is előfordulhat, hogy az eladáskor beépített olasz luxus fürdőszobai berendezések helyett később már csak olcsóbb felszerelések találhatók az ingatlanban. Ekkor természetesen az értékcsökkenés levonható az eredeti vételárból.

Fontos körülmény, hogy ha ingatlan tekintetében állapodtunk meg visszavásárlási jogban, akkor azt a földhivatalnál is jegyeztessük be. Így biztosítható, hogy az ingatlan tulajdoni lapján mindenki számára egyértelműen láthatóvá váljon a fennálló visszavásárlási jog.


Dr. Kocsis Ildikó

ügyvéd

- - - - - - - - - -

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vegye figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

Kövessen bennünket itt is: