Manapság egyre tudatosabban vásárolunk. És persze a legtöbben igyekszünk hazai termékeket levenni a boltok polcairól. De vajon honnan tudjuk, hogy egy termék valóban itthon készült-e? Van-e különbség a magyar, a hazai és hazai feldolgozású termék között? 

A boltok, bevásárlóközpontok egyre inkább igyekeznek megnyerni a vevőket, nagy a verseny és az árukínálat is. Ennek érdekében többen magyar termékek sokaságát reklámozzák nekünk, hiszen a hazai érdekek sok vevőt motiválnak.

Kötelező a termék besorolása?

Azt, hogy mit nevezünk magyar terméknek, hazai terméknek vagy hazai feldolgozású terméknek egy rendelet szabályozza. A rendelet célja, hogy egyértelművé tegye számunkra, hogy mi a különbség a három jelölés között.

A gyártók, szolgáltatók részére a kategóriák használata nem kötelező. De aki feltünteti a termékén, annak meg kell felelnie a szabályoknak.

Mit is jelent az, hogy „magyar termék”?

A magyar termék minősítés akkor tüntethető fel az árun, ha az magyar alapanyagból, Magyarországon készült. Ez azt jelenti, hogy amennyiben növényi eredetű élelmiszerről van szó, úgy az alapanyagait belföldön termesztették vagy a vadon termő növényt Magyarországon gyűjtötték, kezelték, csomagolták. Az állati eredetű élelmiszerek esetében pedig a felhasznált állatok az országban születtek, a határon belül tenyésztették vagy fogták ki, illetve dolgozták fel őket.

Mit nevezünk „hazai terméknek”?

A hazai termék megjelölés akkor tüntethető fel, ha az élelmiszer összetevőinek legalább 50 százaléka magyar és a feldolgozás minden egyes lépése Magyarországon történt. Vagyis az alapanyag egy részét, de maximum a felét szerezték be külföldről. A többi alapanyag magyar és az élelmiszert itt is állítják elő.

Mit jelent a „hazai feldolgozású termék”?

A harmadik kategória a hazai feldolgozású termék. Ide tartoznak a Magyarországon feldolgozott, de többségében import eredetű összetevőket tartalmazó élelmiszerek.

A három kategóriához tartozik egy-egy logó is, melyet megtalálhatunk a csomagolásokon. A kategóriák a hazai vásárlók jobb tájékoztatását és a magyar termékek kiemelt pozícióját igyekeznek biztosítani. Ezek által jobban meg tudjuk különböztetni, hogy tényleg magyar termék-e az, amit vásároltunk.

Mi a helyzet a minőséggel?

A fenti jelölések önmagukban még nem jelölik az áru minőségét. Erről célszerű külön tájékozódni.

Ha tudatosabban szeretnénk vásárolni, érdemes mindkét jelölést, az összetevőkét, illetve a minőségét is egyszerre szem előtt tartani.

Dr. Kocsis Ildikó

ügyvéd

————————-

Érthetően  a munkaviszony megszüntetéséről – kiadványunk

A munkaviszony megszüntetése talán az egyik legkényesebb terület a munkajogban.

Azon túl, hogy valamilyen kapcsolat megszűnése általában rossz érzésekkel párosul, kényes terület ez azért is, mert akár komoly anyagi következménnyel is járhat.

Miről olvashat a kiadványban? 

Hogyan érhet véget egy munkakapcsolat?

Megszűnés vagy megszüntetés

A közös megegyezés szabályai

A felmondás szabályai

Az azonnali hatályú felmondás szabályai

Felmondások indoklása

Mibe kerül a rossz döntés?

És mindezt ÉRTHETŐ nyelven, megtörtént esetek bemutatásával!

Tudjon meg Ön is többet a munkaviszony megszüntetéséről! 

A piacon egyedülálló módon érthető, olvasmányos tájékoztató nem jogászok részére az új Munka Törvénykönyve alapján megtörtént esetek bemutatásával.

A kiadványt megvásárolhatja Webáruházunkban, erre a linkre kattintva.


Dr. Kocsis Ildikó

ügyvéd

- - - - - - - - - -

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vegye figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

Kövessen bennünket itt is: