Manapság egyre tudatosabban vásárolunk. És persze a legtöbben igyekszünk hazai termékeket levenni a boltok polcairól. De vajon honnan tudjuk, hogy egy termék valóban itthon készült-e? Van-e különbség a magyar termék, a hazai és a hazai feldolgozású termék között?
Kötelező a termék besorolása?
A boltok, bevásárlóközpontok egyre inkább igyekeznek megnyerni a vevőket, nagy a verseny és az árukínálat is. Ennek érdekében többen magyar termékek sokaságát reklámozzák nekünk, hiszen a hazai érdekek sok vevőt motiválnak.
Azt, hogy mi a magyar termék, a hazai termék vagy hazai feldolgozású termék, egy jogszabály, jelen esetben rendelet szabályozza. A rendelet célja, hogy egyértelművé tegye számunkra, hogy mi a különbség a három jelölés között.
A gyártók, szolgáltatók részére a kategóriák használata nem kötelező. De aki feltünteti a termékén, annak meg kell felelnie a szabályoknak.
Mit jelent az, hogy „magyar termék”?
A magyar termék minősítés akkor tüntethető fel az árun, ha az magyar alapanyagból, Magyarországon készült.
Ez azt jelenti, hogy amennyiben növényi eredetű élelmiszerről van szó, úgy az alapanyagait belföldön termesztették vagy a vadon termő növényt Magyarországon gyűjtötték, kezelték, csomagolták. Az állati eredetű élelmiszerek esetében pedig a felhasznált állatok az országban születtek, a határon belül tenyésztették vagy fogták ki, illetve dolgozták fel őket.
Mit nevezünk „hazai terméknek”?
A hazai termék megjelölés akkor tüntethető fel, ha az élelmiszer összetevőinek legalább 50 százaléka magyar és a feldolgozás minden egyes lépése Magyarországon történt.
Vagyis az alapanyag egy részét, de maximum a felét szerezték be külföldről. A többi alapanyag magyar és az élelmiszert itt is állítják elő.
Mit jelent a „hazai feldolgozású termék”?
A harmadik kategória a hazai feldolgozású termék.
Ide tartoznak a Magyarországon feldolgozott, de többségében import eredetű összetevőket tartalmazó élelmiszerek.
A három kategóriához tartozik egy-egy logó, vagyis védjegy is, melyet megtalálhatunk a csomagolásokon. A kategóriák a hazai vásárlók jobb tájékoztatását és a magyar termékek kiemelt pozícióját igyekeznek biztosítani. Ezek által jobban meg tudjuk különböztetni, hogy tényleg magyar termék-e az, amit vásároltunk.
Mi a helyzet a magyar termék minőségével?
A fenti jelölések önmagukban még nem jelölik az áru minőségét. Erről célszerű külön tájékozódni.
Ha tudatosabban szeretnénk vásárolni, érdemes mindkét jelölést, az összetevőkét, illetve a minőségét is egyszerre szem előtt tartani.
Dr. Kocsis Ildikó