Korábbi cikkünkben már írtunk arról, hogy hogyan változnak a termőföld használatával kapcsolatos előírások. A kötelező adatszolgáltatási határidő a napokban, március 30-val lejár, azonban a kötelezettség mellett jó hír, hogy a földhasználat bejelentése ingyenes. 

Az új termőföldről szóló törvényi előírások február elsejével léptek hatályba. Ezzel egyidejűleg megváltoztak a termőföldek használatával kapcsolatos és a földhasználati nyilvántartási eljárásra vonatkozó szabályok.

Milyen kötelező adatszolgáltatást írt elő a törvény?

A földhasználati nyilvántartásba már bejegyzett földhasználók számára kötelező adatszolgáltatást írtak elő. A magánszemélyeknek a személyi azonosító számukat és az állampolgárságukat kell bejelenteniük az ingatlanügyi hatóság felé legkésőbb 2013. március 30-ig. Amennyiben a földhasználó gazdálkodó szervezet, úgy a statisztikai azonosítót kell bejelenteni.

Hogyan lehet a bejelentési kötelezettségnek eleget tenni?

Az adatokat egy erre a célra készített adatközlési adatlapon lehet benyújtani a földterület fekvése szerint illetékes földhivatalnál. Mindenkinek érdemes ezt időben megtennie, ugyanis a törvény értelmében a későket bírsággal büntetik majd.

Ingyenessé tették a földhasználati eljárásokat

Míg korábban a földhasználati eljárásokért díjat kellett fizetni, honatyáink huszáros vágással ingyenessé tették ezeket. A korábbi szabályozás alapján legalább 6.000 Ft-ba került volna a földhasználat bejelentése, vagy törlése. Ezt azonban 2013. február 27-én eltörölték.

Zártkertekre vonatkozó szabályok

A Parlament legutóbbi döntése alapján a zártkertek tulajdonosainak nincs regisztrációs kötelezettsége. Ha azonban a zártkertet haszonélvező vagy olyan kívülálló harmadik személy használja, aki a tulajdonossal vagy a haszonélvezővel megállapodást kötött a föld használatára, továbbra is fennáll a bejelentési kötelezettség.

Dr. Kocsis Ildikó

ügyvéd


Dr. Kocsis Ildikó

ügyvéd

- - - - - - - - - -

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vegye figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

Kövessen bennünket itt is: