Legutóbbi cikkünkben írtunk arról, hogy az új Munka Törvénykönyve változásai miatt a munkavállalóknak jól meg kell gondolni, hogy mikor veszik ki szabadságukat, mert egy megváltozott számítás szerint bizonyos hónapokban kevesebb lehet a munkabérük, ha rosszul választják meg az időpontot. Időközben a Nemzetgazdasági Minisztérium ezzel kapcsolatban újabb közleményt adott ki, mely gyökeres változásra utal. 

Ami a galibát okozza, a távolléti díj számítása

Az új Munka Törvénykönyve szerint a távolléti díj számítása megváltozott. Ez azt eredményezte, hogy ha egy olyan hónapban megy valaki szabadságra, amikor az adott hónapban több a munkanap, akkor a szabadság idejére is több pénzt kaphat annál, mintha ezt akkor teszi meg, amikor az adott hónapban kevesebb a munkanap. Míg például februárban 20 munkanap van, addig júliusban 23. Ezért a pénztárca bánhatja, ha július helyett például februárban megy valaki szabadságra.

Miért adott ki a Nemzetgazdasági Minisztérium újabb közleményt a napokban?

Egyes szakmai szervezetek, érdekképviseletek tárgyalásokat kezdeményeztek a távolléti díj számításával kapcsolatban. Így a sajtóból értesülhettünk arról, hogy hamarosan átdolgozzák a jogszabály ezen részét úgy, hogy a munkabér ne változzon a szabadsággal érintett hónap munkanapjainak számától és a távollét időtartamától függően.

Tényleg kevesebb lehet a munkabér, ha valaki rossz időben megy szabadságra?

A távolléti díjjal kapcsolatos és a Minisztérium által kiadott módszertani útmutató szerint a munkabér ugyan egyes esetekben kevesebb lehet a szabadság miatti távollét idejére, azonban a munkavállalónak joga van a minimálbérhez, illetve a garantált bérminimumhoz. Ez tehát a Minisztérium szerint azt jelenti, hogy abban az esetben, ha a szabadság idejére járó díj a minimálbér, vagy a garantált bérminimum összegét sem érné el, a munkáltató köteles azt kiegészíteni. Ezt azonban jogszabály nem mondja ki egyértelműen, szakmai körökben nincs egységes álláspont arról, hogy erre jogszabályi kötelezettsége lenne a munkáltatóknak.

A Minisztérium azzal is érvelt, hogy a törvény által előírt számítási mód alkalmazása egyébként nem minden esetben kötelező, hiszen a Munka Törvénykönyve lehetővé teszi, hogy a felek a munkaszerződésben eltérjenek ettől.

Úgy tűnik, hogy a hibát már az illetékesek is belátták és remélhetőleg hamarosan mindenki megkaphatja a neki járó díjat szabadsága idejére is.

Dr. Kocsis Ildikó

ügyvéd


Dr. Kocsis Ildikó

ügyvéd

- - - - - - - - - -

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vegye figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

Kövessen bennünket itt is: