Megszületett az új kormányrendelet a 2014-es minimális bérekről

Szerző: Dr. Kocsis Ildikó Dátum: Kategória: Munkajog

Már megszokhattuk, hogy évről évre változik a kötelező minimális fizetés mértéke. Így lesz ez 2014-ben is. Ön is szeretné tudni, hogy mennyi lesz a kötelező legkisebb fizetés?

A Kormány minden évben jogszabályban teszi kötelezővé a minimális munkabér összegét. Ez a munkaadókra nézve kötelező előírás. Ezt nevezzük minimálbérnek. A héten megszületett az új kormányrendelet, hogy 2014-ben minimum mennyit kell a munkavállalónak megkapni munkája ellenértékeként.

A Kormány 2014-re is emeli a minimálbér és a garantált bérminimum összegét. A jogszabály kimondja, hogy a minimális alapbér összege a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállalók esetén 101.500 forint havibér, hetibér alkalmazása esetén 23.360 forint, napibér alkalmazása esetén 4670 forint, míg órabér esetén 584 forint óránként.

Ha a munkavállaló legalább középfokú iskolai végzettséget, illetőleg középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben dolgozik, akkor többet vihet haza. Esetükben a garantált bérminimumról beszélhetünk, mely 2014-ben szintén magasabb lesz, mint az idei év során. A részükre garantált bér teljes munkaidő teljesítése esetén 2014. január 1-jétől havibér alkalmazása esetén 118.000 forint, hetibér alkalmazása esetén 27.160 forint, napibér alkalmazása esetén 5430 forint, órabér alkalmazása esetén 679 forint.

Teljesítménybérezésnél a teljesítménykövetelmények százszázalékos és a teljes munkaidő teljesítése esetén a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló havi munkabérének kötelező legkisebb összege 2014-ben 101.500, míg a garantált bérminimum összege 118.000 forint.

A fenti számok ma már biztosra vehetők, hiszen azokat a Kormány rendeletében is rögzítette. Az első emelt fizetéseket elsőként a 2014. január havi munkáért járó munkabérekben kell figyelembe venni, így az emelést februárban érezhetik majd meg a dolgozók.

Minden Olvasónknak Boldog és Békés Ünnepeket kívánunk! Érthető jogi tájékoztatásainkkal, írásainkkal 2014-ben is a segítségére szeretnénk lenni minden Olvasónknak. Találkozzunk jövőre ugyanitt!

Dr. Kocsis Ildikó

ügyvéd

Címkék: , , , , , , , , , ,

Trackback az Ön honlapjáról.

Dr. Kocsis Ildikó

Dr. Kocsis Ildikó a Budapesti Ügyvédi Kamara által bejegyzett magyar ügyvéd. Szakterülete a polgári jog, peres eljárások, társasági és gazdasági jog, ingatlanjog, munkajog.

Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda elérhetősége

  • Címünk: 1094 Budapest, Ferenc körút 39. IV/1.
  • Telefon/Fax: 06-1-266-66-21
  • Mobil: 06-30-692-93-92
  • E-mail: info(kukac)kocsis-iroda.hu
  • Ezt a honlapot a Budapesti Ügyvédi Kamarában bejegyzett Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda tartja fenn az ügyvédekre vonatkozó jogszabályok és belső szabályzatok szerint, melyek az ügyféljogokra vonatkozó tájékoztatással együtt a www.magyarugyvedikamara.hu honlapon találhatóak.