Júliustól teljesen megváltozik az anyakönyvezési rendszer. De mégis hogyan fognak nyilvántartani bennünket a jövőben? Lehet, hogy megszűnik az anyakönyvi kivonat? 

Milyen anyakönyv típusok vannak?

Jelenleg négy féle anyakönyv típus létezik Magyarországon. Ha valaki megszületik, akkor az ő részére születési anyakönyvi kivonatot állítanak ki, házasság esetén házassági anyakönyvi kivonatot kapunk. Halál esetén az elhunyt személyről halotti anyakönyvi kivonat készül. De a bejegyzett élettársi kapcsolatról is kaphatunk ilyen jellegű kivonatot.

Miben változik a rendszer?

Júliustól elektronikussá válnak az anyakönyvi eljárások Magyarországon. A régi, 1895-től létező papíralapú rendszert egy egységes, egész országra kiterjedő elektronikus rendszer váltja fel.

Ez azt jelenti, hogy mostantól nem kell majd elutazni a megfelelő, területileg illetékes hivatalba, vagy több hetet várni a dokumentumokra, hanem azok bármelyik anyakönyvvezetőnél kikérhetőek lesznek. Ennek segítségével gyorsabban tudjuk intézni okmányainkkal kapcsolatos ügyeinket.

Mi változik még az új rendszerrel?

Az eddigi, anyakönyvi események alapján vezetett rendszer abban is változik, hogy a jövőben az adatok nyilvántartása személyhez kötötten történik. Így a korábban négyféle kivonatot egy dokumentum váltja fel.

Ami nem változik, hogy továbbra is tudunk kivonatot és hatósági bizonyítványt lekérni a rendszerből. Újdonság lesz azonban, hogy erre a külképviseleteken is lehetőségünk lesz.

Megszűnik a házassági anyakönyvi kivonat?

Az új rendszer bevezetésével nem lesz szükség arra, hogy házasságkötésnél a felek aláírják a házassági anyakönyvi kivonatot. Mivel ez a házasságkötési szertartás egyik kiemelkedő része, ennek pótlására bevezetik a házasságkötési lapot, így megmarad az aláírás ünnepélyes szertartása is.

Dr. Kocsis Ildikó

ügyvéd


Dr. Kocsis Ildikó

ügyvéd

- - - - - - - - - -

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vegye figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

Kövessen bennünket itt is: