Munkaszerződést határozott vagy határozatlan időre is köthetünk. Fontos azonban odafigyelnünk az ezzel kapcsolatos szabályokra, nehogy végül sokba kerüljön cégünknek a nem megfelelő szerződés. Hogyan dönthető el, hogy a munkaviszony határozott vagy határozatlan idejűnek minősül-e?

Mi történik, ha a szerződésben nem tértünk ki az időre?

Fő szabály az, hogy abban az esetben, ha a munkaszerződés nem tartalmazza, hogy a munkaviszony határozott, vagy határozatlan időre jött-e létre, azt határozatlan idejűnek kell tekinteni.

Ez alapján tehát arra kell nagyon figyelni, hogy ha előre meghatározott ideig szeretnénk foglalkoztatni valakit, akkor mindenképpen rögzítenünk kell ezt a munkaszerződésében is.

Hogyan határozhatjuk meg a határozott időtartamot?

A határozott időre szóló munkaszerződést általában naptári időponthoz kötik.

Természetesen vannak olyan esetek, amikor a határozott idő végét nem tudják a felek előre, pontosan meghatározni. Ilyen eset például, ha egy kismama helyett szeretnénk felvenni valakit, amíg a kismama vissza nem tér a munkába.

Nincs tehát akadálya annak, hogy ne napra pontosan határozzuk meg az időtartamot, hanem valamilyen jövőbeli eseményhez kössük azt.

Ekkor azonban a munkaszerződésben tájékoztatni kell a munkavállalót, hogy körülbelül milyen időtartamra számítson. Hiszen fontos lehet, hogy csak 1-2 hónapig, vagy ennél hosszabb időre tudjuk foglalkoztatni.

A határozott időre kötött szerződés korlátlan hosszúságú lehet?

A határozott időre szóló munkaviszony nem lehet öt évnél hosszabb.

Ez a korlát igaz a meghosszabbított vagy újra kötött munkaszerződésekre is, ha a korábbi határozott munkaszerződés megszűnésétől számított 6 hónapon belül kerül sor az újabb szerződés megkötésére. Ha letelt a 6 hónap, az öt éves korlátot az új határozott idejű szerződéstől kell számítani.

Hogyan válhat a határozott mégis határozatlan idejűvé?

Az egyik nagyon fontos tudnivaló, hogy ha a határozott időtartamú munkaviszony azonos felek között jön létre újra, illetve kerül meghosszabbításra, és ezt nem indokolja a munkáltató jogos érdeke, valamint az ilyen megállapodás kifejezetten a munkavállaló jogos érdekét csorbítaná, akkor teljesen mindegy, hogy mi van a papírra írva. A munkaviszony határozatlan idejűnek számít.

Szintén automatikusan válik határozatlan idejűvé a munkaviszony akkor, ha a munkavállaló a közvetlen vezetője tudtával akár egy munkanapot is továbbdolgozik, miután a szerződésben rögzített idő már lejárt.

Vannak esetek, amikor ez nem történik meg. Ilyen eset a 30 napos, vagy ennél rövidebb időre létrejött munkaviszony. Ekkor ugyanis az nem alakul át határozatlan idejűre, csupán meghosszabbodik ugyanannyi idővel, amennyi eredetileg is volt.


Dr. Kocsis Ildikó

ügyvéd

- - - - - - - - - -

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vegye figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

Kövessen bennünket itt is: