Mennyit ér a munka? Örök kérdés, melyet napjainkban a jog eszközeivel is igyekeznek szabályozni. Hogyan? Mennyi a minimum?

A Kormány évente rendeletben határozza meg, hogy mennyi a minimális munkabér, mi az, amit ki kell fizetnie a munkáltatóknak. Ezt minimálbérnek nevezzük. Az összeg évről évre növekszik. Nem kivétel ez alól a 2012-es év sem. Az így meghatározott összegnél, vagyis a minimálbér meghatározott összegénél kevesebbet senki nem vihet haza a ledolgozott munkanapok után. De mennyi az annyi?

A Kormány 2012-re is módosította a minimálbér és a garantált bérminimum összegét. Erről szól a Kormány 298/2011. (XII. 22.) Korm. rendelete a kötelező legkisebb munkabér – minimálbér – és a garantált bérminimum megállapításáról.

Idén azonban a korábbi évekhez képest a Kormány jelentősebb emelés mellett döntött, hiszen a tavalyi 78.000 forintról 93.000 forintra emelték a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére megállapított személyi alapbér kötelező legkisebb összegét. Így növekedett a kötelezően fizetendő hetibér is 21.400 forintra, a napibér 4.280 forintra, az órabér 535 forintra.

Más a helyzet, ha a munkavállaló legalább középfokú iskolai végzettséget, illetőleg középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben dolgozik. Ekkor ugyanis a garantált bérminimumok a következők:

havibér esetén 108.000 forint, hetibér esetén 24.850 forint, napibér alkalmazása esetén 4.970 forint, órabér alkalmazása esetén 621 forint.

Míg 2010-ről 2011-re a növekedés az 5.000 forintot sem érte el, idén az emelés itt is jelentős, havibér esetén 14.000 Ft a különbség a tavalyi garantált bérminimumhoz képest.

Teljesítménybérezésnél a teljesítménykövetelmények százszázalékos és a teljes munkaidő teljesítése esetén a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló havi munkabérének kötelező legkisebb összege 2012. január l-jétől 93.000 forint, a garantált bérminimum összege pedig 108.000 forint.

A rendelet minden munkáltatóra és munkavállalóra kiterjed. Az emelt béreket elsőként a 2012. január hónapra járó munkabérek esetén kell kifizetni.

A megbízható jogi képviselő

ÉRTHETŐ JOG Partner iroda – Gondoljon másképp a jogra!

Dr. Kocsis Ildikó Ügyvédi Iroda


Dr. Kocsis Ildikó

ügyvéd

- - - - - - - - - -

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vegye figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

Kövessen bennünket itt is: