Mennyit fog érni a munkánk a következő évben? Örök kérdés, melyet napjainkban a jog eszközeivel is igyekeznek szabályozni. Hogyan? Mennyi lesz a minimum? 

A Kormány évente rendeletben határozza meg, hogy mennyi a minimális munkabér, mi az, amit ki kell fizetnie a munkáltatóknak. Ezt minimálbérnek nevezzük. Az összeg évről évre növekszik. Nem kivétel ez alól a 2013-es év sem. Az így meghatározott összegnél, vagyis a minimálbér meghatározott összegénél kevesebbet senki nem vihet haza a ledolgozott munkanapok után. De mennyi is lesz az annyi?

A Kormány 2013-ra is módosítani fogja a minimálbér és a garantált bérminimum összegét, várhatóan a munkáltatókkal és a szakszervezetekkel közelmúltban hozott megállapodás alapján.

Jövőre is az emelés mellett döntöttek, hiszen az idei 93.000 forintról 98.000 forintra emelnék a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére megállapított személyi alapbér kötelező legkisebb összegét. Ez alapján növekedne a heti és napibér is.

Továbbra is más a helyzet, ha a munkavállaló legalább középfokú iskolai végzettséget, illetőleg középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben dolgozik. Ekkor ugyanis a garantált bérminimum a mostani 108.000 forintról 114.000 forintra nőne.

Teljesítménybérezésnél a teljesítménykövetelmények százszázalékos és a teljes munkaidő teljesítése esetén a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló havi munkabérének kötelező legkisebb összege várhatóan 2013. január l-jétől 98.000 forint, a garantált bérminimum összege pedig 114.000 forint.

A fenti számok egyelőre még csak tervezet szintjén élnek, a rendelet kihirdetéséről hírlevelünkben mindenképpen tájékoztatást adunk majd.

Dr. Kocsis Ildikó

ügyvéd


Dr. Kocsis Ildikó

ügyvéd

- - - - - - - - - -

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vegye figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

Kövessen bennünket itt is: