Már megszokhattuk, hogy minden év elején új adószabályokat és egyéb jogi változásokat kell megismernünk. A különbség általában csak a változó szabályok mennyiségében és részleteiben jelentkezik. A 2014-es év azonban ennél sokkal nagyobb feladat elé állít mindenkit. Ez az új Polgári Törvénykönyv képében jelenik meg. Hogy miért?

Hatalmas kihívást jelent az új Polgári Törvénykönyv?

Bár a Polgári Törvénykönyvet már tavaly elfogadták, eddig mégsem jelentett különösebb kihívást, hiszen azt csak 2014. március közepétől kell ténylegesen alkalmazni.

Kit érint a változás?

Túlzás nélkül állítható, hogy a Polgári Törvénykönyv – a mindennapokban röviden csak Ptk.-ként emlegetett törvény — megváltozása mindenki érint, aki Magyarországon él.

Legyen akár fiatal, akár idős, akár magánszemély, akár cég. Ez a törvény ugyanis egy olyan átfogó, nagy törvény, mely a mindennapi élet számos területét szabályozza. Ebben találhatjuk meg például a szerződésekre vonatkozó szabályokat, a kártérítést, a tulajdonjoggal kapcsolatos rendelkezéseket, az öröklést és még hosszan sorolhatnánk.

Milyen mértékű törvény módosításról van szó?

Bár a jelenlegi Ptk.-t még 1959-ben alkották meg, azt az eltelt évek alatt már sokszor módosították. A mostani azonban teljesen eltérő változás.

Ezúttal a teljes törvényt cserélik le, csakúgy, mint tették ezt nemrégiben a Munka Törvénykönyvével.

Míg a március közepéig használható Ptk. 689 szakaszból áll, melyek közül a legtöbb nem csupán 1 bekezdést, hanem többet is tartalmaz, az új Polgári Törvénykönyv ennek mintegy a kétszerese lesz. Igaz, a számozása egészen másként néz ki, így első ránézésre ez nem biztos, hogy szembetűnő. Egészen másként igazodhatunk majd el az új törvény rendelkezéseiben.

Miben lesz más az új Polgári Törvénykönyv?

A választ igen nehéz röviden összegezni.

Sok minden változik, hiszen lesznek például olyan új részek is a törvényben, melyek korábban nem itt kerültek szabályozásra.

Ilyen a családokra vonatkozó jogi előírások összessége, mely ma egy külön törvényben van rögzítve. De nem csupán ez lesz az új, melyet meg kell majd tanulnunk.

A teljesen új szabályok mellett lesznek olyanok is, melyek a korábbi előírásokhoz képest lényegében nem változnak. Egy biztos, igen nagy feladatot jelent majd mindenki számára, hogy az új szabályokat megismerje.

A változásokkal kapcsolatban Jogi Tájékoztató Hírleveleinkben és egyéb érthető nyelven elkészülő kiadványainkban folyamatosan adunk majd tájékoztatást. Érdemes lesz tehát folyamatosan követni tartalmainkat.


Dr. Kocsis Ildikó

ügyvéd

- - - - - - - - - -

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vegye figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

Kövessen bennünket itt is: