Mostanában sokat hallani arról, hogy miféle harc folyik a rokkant nyugdíjakért. Ennek oka, hogy minden olyan személynek felül kell vizsgáltatnia magát, akit valamilyen okból leszázalékoltak. De mégis milyen hatással van egy cég, vállalkozás életére egy megváltozott munkaképességű személy és mennyibe kerül?  

Milyen hatással van egy vállalkozás életére egy ilyen személy?

A megváltozott munkaképességűek rehabilitációjára, illetve az arra való ösztönzésre, hogy a cégek megváltozott munkaképességű személyeket foglalkoztassanak, az állam törvényi szabályozással igyekszik hatást gyakorolni. A cégek a rehabilitációs hozzájárulás megfizetésével járulhatnak hozzá a megváltozott munkaképességűek életének javításához.

Mire kell figyelnie annak, aki megváltozott munkaképességű személyt foglalkoztat?

Aki megváltozott munkaképességű személyt foglalkoztat, annak nyilvántartást kell vezetnie, amely tartalmazza a személy természetes személyazonosító adatait, a társadalombiztosítási és adóazonosító jelét, illetve a fogyatékossági tény igazolására alkalmas okirat másolatát. Ezeket az adatokat és okiratokat a munkaadónak 5 évig meg kell őriznie.

Kinek kell rehabilitációs hozzájárulást fizetnie?

Minden munkaadónak kell rehabilitációs hozzájárulást fizetnie, ha az általa foglalkoztatottak létszáma meghaladja a 25 főt és az általa foglalkoztatott megváltozott munkaképességűek száma nem éri el a létszám 5 %-át.

Mégis mennyit kell fizetni?

A rehabilitációs hozzájárulás a törvény által előírt kötelező foglalkoztatási szintből hiányzó létszám valamint a rehabilitációs hozzájárulás szorzata. Vagyis ha valaki 40 főt foglalkoztat, a kötelező megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási szintje 5%, azaz 2 fő. Ha a jelen esetben 40 főt foglalkoztató munkaadónál egy megváltozott munkaképességű személy sem dolgozik, akkor neki 2 fő után kell megfizetnie a 964.500 forintos éves rehabilitációs járulékot személyenként.

Van, aki mentesül a fizetés alól?

Igen, a fegyveres szervek és a büntetés-végrehajtásban a fogvatartottakat foglalkoztató gazdasági szervezetek mentesülnek a rehabilitációs hozzájárulás megfizetése alól.

Hogyan kell megfizetni a rehabilitációs hozzájárulást?

A rehabilitációs hozzájárulást a munkaadó maga vallja be, állapítja meg és fizeti meg az adóhatóság bankszámlájára. A hozzájárulás megfizetése negyedévenként történik.

A rehabilitációs hozzájárulás közvetlenül kerül a megváltozott munkaképességű társainkhoz? Nem, hiszen az ebből származó bevétel a központi költségvetés részét képezi. Egy kormányrendelet azonban lehetővé teszi, hogy meghatározott formában, pályázati úton a rehabilitációs hatóság támogatást nyújtson azoknak a vállalkozásoknak, akik ilyen személyeket foglalkoztatnak.


Dr. Kocsis Ildikó

ügyvéd

- - - - - - - - - -

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vegye figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

Kövessen bennünket itt is: