A devizahitelektől hangos a sajtó. Pontosabban attól, hogy a megoldás a kedvezményes feltételekkel történő végtörlesztés. Nem mindegy azonban, hogy ezt hogyan, miből is oldják meg a szerencsés adósok! Hogy miért?

 Sajnos biztos pénzforrást nem tudok senkinek sem ígérni. A szerencsések családi, baráti összefogásból tudják rendezni devizahitelüket, kiszállva így az egyre gyorsabban pörgő adósi mókuskerékből. Arra azonban nekik is figyelni kell, hogy nem mindegy, milyen módon jut el hozzájuk a pénz. Miért?

A kérdés, hogy milyen módon jusson el a kívánt összeg az adóshoz, majd onnan a bankba, ajándékozás esetén lényeges.

 Figyelni kell ugyanis arra, hogy készpénz ajándékozásakor kell-e illetéket fizetni.

 Az illetékekről szóló törvény szerint ingó dolog ajándékozása esetén a megajándékozott ajándékozási illetéket köteles fizetni a következő esetekben:

– ha az ajándékozásról okiratot állítottak ki, pl. ajándékozási szerződést írtak alá, vagy

– ingó ajándékozása esetén okirat kiállítása ugyan nem történt, de az egy megajándékozottnak jutó ingó értéke a 150 000 forintot meghaladja.

 A készpénz is ingónak minősül?

 

A törvény alapján az ingó dolog fogalmába a készpénz is beletartozik, így készpénz ajándékozása esetén ajándékozási illetéket kell fizetni. Természetesen csak akkor, ha nem a szülőtől, nagyszülőtől, vagy gyerektől, unokától kapja ajándékba a szükséges összeget, hiszen ekkor nincs illeték fizetési kötelezettség.

 Elkerülhető-e az illeték legálisan?

 A jó hír, hogy igen. Hogyan?

 Ha egy magánszemély bankszámlán elhelyezett összeget kap ajándékba – így pl. az ajándékozó saját bankszámlájáról az ajándékba adni kívánt összeget átutalja a megajándékozni kívánt személy magán bankszámlájára -, az ajándékozás illetékmentes.

 Az illetékmentesség kizárólag akkor alkalmazható, ha az ajándékozó magánszemély – rokonsági foktól függetlenül – a megajándékozott magánszemély részére annak bankszámlájára vagy folyószámlájára átutalja az ajándékozni szándékozott összeget.

Vigyázzon, azonban, mert ha az ajándékozó készpénzt fizet be a megajándékozott számlájára, vagy a megajándékozott készpénzként veszi fel az ajándékozó számlájáról az ajándékba kapott összeget, akkor az általános szabályok szerint az ajándékozás után illetéket kell fizetni. Ha az ajándékozó készpénzt helyez el a megajándékozott bankszámláján, akkor szintén nem alkalmazható a mentesség. Ekkor ugyanis már készpénz ajándékozása történik, a készpénz ingónak minősül, ingó ajándékozása esetén pedig a rokoni foktól és az ajándék értékétől függően meghatározott ajándékozási illetéket kell fizetni.

 Mielőtt segítünk, vagy segítséget kérünk devizahitelünk visszafizetéséhez, gondoljuk át azt is, hogy hogyan! Mindenképpen tájékozódjunk szakembertől!

A megbízható jogi képviselő: www.megbizhatougyvediiroda.hu

Dr. Kocsis Ildikó

ügyvéd

Dr. Kocsis Ildikó Ügyvédi Iroda


Dr. Kocsis Ildikó

ügyvéd

- - - - - - - - - -

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vegye figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

Kövessen bennünket itt is: