A devizahitelektől hangos a sajtó. Pontosabban attól, hogy a megoldás a kedvezményes feltételekkel történő végtörlesztés. Nem mindegy azonban, hogy ezt hogyan, miből is oldják meg a szerencsés adósok! Mire figyeljünk a devizahitelünk visszafizetésekor?

Mire figyeljünk a devizahitelünk visszafizetésekor is?

Sajnos biztos pénzforrást nem tudok senkinek sem ígérni. A szerencsések családi, baráti összefogásból tudják rendezni devizahitelüket, kiszállva így az egyre gyorsabban pörgő adósi mókuskerékből. Arra azonban nekik is figyelni kell, hogy nem mindegy, milyen módon jut el hozzájuk a pénz. Miért?

A kérdés, hogy milyen módon jusson el a kívánt összeg az adóshoz, majd onnan a bankba, ajándékozás esetén lényeges.

Figyelni kell arra, hogy készpénz ajándékozásakor kell-e illetéket fizetni.

Az illetékekről szóló törvény szerint ingó dolog ajándékozása esetén a megajándékozott ajándékozási illetéket köteles fizetni a következő esetekben:

  • ha az ajándékozásról okiratot állítottak ki, pl. ajándékozási szerződést írtak alá, vagy
  • ingó ajándékozása esetén okirat kiállítása ugyan nem történt, de az egy megajándékozottnak jutó ingó értéke a 150 000 forintot meghaladja.

A készpénz is ingónak minősül?

A törvény alapján az ingó dolog fogalmába a készpénz is beletartozik, így készpénz ajándékozása esetén ajándékozási illetéket kell fizetni.

Természetesen csak akkor, ha nem a szülőtől, nagyszülőtől, vagy gyerektől, unokától kapja ajándékba a szükséges összeget, hiszen ekkor nincs illeték fizetési kötelezettség.

Elkerülhető-e legálisan az illeték a devizahitelünk visszafizetésekor?

Ha egy magánszemély bankszámlán elhelyezett összeget kap ajándékba – így pl. az ajándékozó saját bankszámlájáról az ajándékba adni kívánt összeget átutalja a megajándékozni kívánt személy magán bankszámlájára -, az ajándékozás illetékmentes.

Az illetékmentesség kizárólag akkor alkalmazható, ha az ajándékozó magánszemély – rokonsági foktól függetlenül – a megajándékozott magánszemély részére annak bankszámlájára vagy folyószámlájára átutalja az ajándékozni szándékozott összeget.

Ha az ajándékozó készpénzt fizet be a megajándékozott számlájára, vagy a megajándékozott készpénzként veszi fel az ajándékozó számlájáról az ajándékba kapott összeget, akkor az általános szabályok szerint az ajándékozás után illetéket kell fizetni.

Ha az ajándékozó készpénzt helyez el a megajándékozott bankszámláján, akkor szintén nem alkalmazható a mentesség. Ekkor ugyanis már készpénz ajándékozása történik. A készpénz viszont ingónak minősül, ingó ajándékozása esetén pedig a rokoni foktól és az ajándék értékétől függően meghatározott ajándékozási illetéket kell fizetni.

Mielőtt segítünk, vagy segítséget kérünk devizahitelünk visszafizetéséhez, gondoljuk át azt is, hogy hogyan! Mindenképpen tájékozódjunk szakembertől!


Dr. Kocsis Ildikó

ügyvéd

- - - - - - - - - -

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vegye figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

Kövessen bennünket itt is: